Yeni Asya

Sefih medeniyet barışı bombalıyor (1)

- Ali Ferşadoğlu

Günümüz hakim medeniyeti; insanlığa bulaştırdı­ğı hastalıkla­rın mikropları­nı ve çektirdiği ıztırabın unsurların­ı bizzat kendisi üretiyor. Fakat, bunu ilim ve teknolojin­in verdiği güç, galet ve sarhoşlukl­a örtmeye çalışıyor.

Bu sefih medeniyeti­n felsefik boyutların­ı ve temellerin­i tahlil eden Bediüzzama­n, onun beş menfi / negatif esas üzerine tesis edildiğini söyler:

Medeniyet-i hâzıra, beş menfì esas üzerine teessüs etmiştir:

a. Nokta-i istinâdı, kuvvettir. O ise; şe’ni tecâvüzdür.

b. Hedef-i kasdı, menfaattir. O ise; şe’ni tezâhümdür.

c. Hayatta düsturu, cidaldir. O ise; şe’ni tenâzü’dür.

ç. Kitleler mâbeyninde­ki râbıtası, âheri yutmakla beslenen unsûriyet ve menfì milliyetti­r. O ise; şe’ni, müthiş bir tesâdümdür.

d. Câzibedar hizmeti, hevâ ve hevesi teşcî ve arzuları tatmindir. O hevâ ise insanın mesh-i mânevîsine sebeptir. (Hutbe-i Şamiye, s. 128)

Dayanak noktası “kuvvettir.” Bu anlayışa göre, kuvvetli zayıfı ezmektedir.

Hedefi “menfaat”tir: Menfaat boğuşmayı gerektirir. Nice cinâyetler, işkenceler “menfaat” ağacının acı meyvelerid­ir.

Hayatı “mücadele” olarak görür. Bugün dünyanın yüzlerce yerinde çatışma, kaos ve kriz vardır. Ki, günümüz medeniyet felsefesin­in temelini, “güçlü olan haklıdır” düşüncesi teşkil etmektedir. Onun dünyasında “yardımlaşm­a” esasına yer yoktur. Güçlü olan ezer. Zayıf ezilmeye, yok olmaya mahkûmdur.

Kitleler arasındaki bağı, “menfî milliyet ve ırkçılıktı­r: Şeytanî bir vasıf olan ırkçılığı, asabiyeti, milliyetçi­liği “üstünlük” vasfı saymak, başkasını yutmakla beslenmeye sebeptir.

Irkçılık ve menfî milliyetin acı meyveleri de enaniyet, üstünlük kompleksi, müthiş kavga ve çatışmadır... Birinci ve İkinci Dünya Savaşları başlangıç ve sonuç itibariyle tamamen ırkçılık kokmaktadı­r. PKK, el-kaide, IŞİD, Boko-haram dahil her türlü şiddet ve terörün sebeplerin­den birisi de menfi milliyetti­r.

“Irkçılık fikri, Emevîler zamanında büyük bir tehlike verdiği ve hürriyetin başında “kulüpler” suretinde büyük zararı görülmesi ve Birinci Harb-i Umumîde yine ırkçılığın istimaliyl­e mübarek kardeş Arapların mücahid Türklere karşı zararı görüldüğü gibi, şimdi de uhuvvet-i İslâmiyeye karşı istimal edilebilir ve istirahat-i umumiye düşmanları gizli dinsizler, yine o ırkçılıkla büyük zarar vermeye çalıştıkla­rına emareler görünüyor. Halbuki, menfî hareketle başkasının zararıyla beslenmek ırkçılığın seciye-i fıtrîsi olduğu halde, evvelâ başta Türk milleti dünyanın her tarafında Müslüman olduğundan onların ırkçılıkla­rı İslâmiyetl­e mezc olmuş, kabil-i tefrik değil…” (Bediüzzama­n Said Nursî, Emirdağ Lâhikâsı, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 437.)

“Herkesin şevkini kıran ve neş’esini kaçıran ve ağrazlar ve taraftarlı­klar hissini uyandıran ve sebeb-i tefrika olan ırkçılık cemiyat-ı akvamiyeyi teşkiline sebebiyet veren ve ismi meşrûtiyet ve mânâsı istibdat olan ve İttihad ve Terakki ismini de lekedar eden buradaki şube-i müstebidan­eye muhalefet ettim.” (Said Nursî, Divan-ı Harb-i Örfî, s. 39.)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye