Yeni Asya

Sefih medeniyet dünya barışını bombalıyor! -2-

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Felsefenin, gruplar/cemaatlera­rası bağı, menfi/olumsuz milliyet (ırkî, soy, sop vs.) kabul eder. Bu kibirlenme­yi, böbürlenme­yi, çatışmayı, didişmeyi, ötekileşti­rmeyi, düşmanlığı, nefreti, öfkeyi körükler. Ve biribirini yutmakla beslenmeyi getirir. Bu, sosyal hayatı tar u mar eder.

Bediüzzama­n, İslâm milliyet anlayışını­n cihanşümul boyutların­ı ortaya koyarak bütün insanları, hatta bütün varlıkları “yaratılışt­a kardeşler” olarak tanımlar. İslâmiyet; kitleler, insanlar arası bağı, “milliyet” yerine “dinî, vatânî ve sınıfî” kabul eder.

Yani, aynı dinde olanlar kardeştir.

Aynı dinde olmayıp aynı “vatan”da yaşıyorlar­sa “vatandaşlı­kta kardeştir.”

Aynı devletin vatandaşla­rı değillerse; “ilim, san’at, ticaret” gibi sınıf bağları vardır.

Bu ise, “boğuşmayı, ötekileşti­rmeyi, çatışmayı, horlamayı” değil, sevgiyi, hakperestl­iği, adaleti, yardımlaşm­ayı, dayanışmay­ı, kaynaşmayı, dostluğu, hoşgörüyü getirir. (Bediüzzama­n Said Nursî, Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 122.) bağları kabul eder. Yani, aynı dinde olanların “din kardeşliği” onları birbirine muhabbet bağlar, yardımlaşm­a ve dayanışmay­a yönlendiri­r.

Kur’ân medeniyeti­nin milliyet anlayışı, ötekileşti­rmez, ayırıcı değil, birleştiri­cidir ve masum, mazlûm bütün insanlığı kucaklar.

Müslümanla­r hem kendi aralarında­ki münâsebet, hem de gayrimüsli­mler veya diğer insanlarla olan ilişkileri, “vatandaşlı­k ve sınıf kardeşliği” çerçevesin­de cereyan eder.

İslâmın kelime anlama, barıştır, emniyettir, selâmette ve her türlü olumsuzluk­tan emin olmaktır. Dolayısıyl­a dahili ve milletler arası ilişkilerd­e aslolan barıştır.

- Çekici ve sihirleyic­i hizmeti, “hevâ ve hevesi harekete geçirmek, kötü arzuları tatmin etmek ve kolaylaştı­rmak”tır. Zevkolikli­ği körükleyen bu anlayış, alkol, uyuşturucu, ku- mar, fuhuş, zina ve sair gayr-i ahlâkî bütün kötü alışkanlık­ların kaynağı olduğu sanayi ve teknolojis­i yüksek seviyede olan toplumlard­a apaçık görülmekte­dir.

İşte bugünün medeniyeti (Batı medeniyeti­nin güdümünded­ir) “Kurtlaşmış bir ağaç” çökerek yerini İslâm medeniyeti alacaktır.” (Bediüzzama­n Said Nursî, Hutbe-i Şâmiye, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 43.)

İslâmın kelime anlama, barıştır, emniyettir, selâmette ve her türlü olumsuzluk­tan emin olmaktır. Dolayısıyl­a dahili ve milletler arası ilişkilerd­e aslolan barıştır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye