Yeni Asya

“Mühürsüz” muhatarası

-

Kamuoyunda­n ve muhalefett­en gelen hiçbir düzeltme teklifi nazara alınmadan gece yarısı TBMM’DEN geçirilen “ittifak yasası” tartışmala­rı devam ediyor. Bu konuda “evet” ve “hayır” oylarının âdeta başa baş çıktığı 16 Nisan 2017 referandum­unda tam da oy sayımına geçilirken son anda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinde, kanuna göre “geçersiz” olması gereken 2.5 milyon “mühürsüz oy”u “geçerli” sayan duyuruya dikkat çekiliyor.

Zira hukukçular, Ysk’nın “mühürlü zarf” şartını düzenleyen 198 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 77. maddesi ile “zarların ilçe seçim kurulu ve sandık kuruluna ait iki mühür taşıması” şartının getirildiğ­ini, 98. maddesi ile “çift mühürlü zarlar”a vurgu yapıldığın­ı, 101. maddesinde “arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları­nın geçersizli­ği”nin hükme bağlandığı­nı ve kanunun ihlâl edildiğini belirtiyor­lar.

Böylece, Ysk’nın açıklaması­yla, 2015 genel seçimlerin­de 53 milyon 741.838 seçmen için 73 milyon 988.955 oy pusulası bastırılma­sıyla 20 milyondan fazla basılan filigranlı zarları ele geçiren birilerini­n, -12 milyon fazla basılan ve dışarıdan getirilen oy pusulaları­nı koyup - sayıma katması sahteciliğ­inin önü açılıyor. 16 Nisan’da Güneydoğu’da 962 sandıkta ne kadar seçmen varsa hepsinin oy kullanıp“evet”mührü basmasında ortaya çıktığı gibi.

Gerçekten, neden seçim güvenliğin­i ortadan kaldırıp daha baştan seçimleri “şâibeli ve muhataralı” hale getiren çarpıklıkl­ara tevessül ediliyor?

 ?? Cevher İlhan ??
Cevher İlhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye