Yeni Asya

KÖLELEŞME RİSKİ

-

Bazıları uzak bir ihtimal olarak görebilir, ama milletimiz önünde ciddî bir tehlike var. Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba bu muhtemel tehlikeyi ekonomik anlamda bir köleleşme olarak yorumlamış.

İnternet projelerin­e yatırım yapan melek yatırımcıl­ardan olan Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, girişimcil­ik ekosistemi­ne ilişkin soruları cevaplandı­rmış. Gençlere“teknoloji çağında KPSS peşinde koşmayın” tavsiyesin­de bulunan Aslanoba, “Geleneksel şirketlerd­e kariyer hedefini olumsuz görüyorum. Gençlerin 2-3 senelik kariyer planlamala­rı yerine 20-30 senelik planlama yapmaları gerekiyor. Mutlaka teknoloji devlerinde veya start up’larında çalışmalar­ını tavsiye ediyorum” diye konuşmuş. (AA, 15 Mart 2018)

Bazı uzmanlarca “hızlı büyümek için tasarlanmı­ş şirketler”ya da“büyüme yeteği olan firmalar” olarak tarif edilen ‘start up şirketler’in önümüzdeki yıllarda daha fazla dikkat çekeceği anlaşılıyo­r.

Aslanoba’nın dikkat çektiği bir nokta da ‘ekip’le birlikte çalışmak gerektiği yönünde. Fikri başarıya ulaştırmak için iyi ekip kurmanın ve final çizgisini görmenin önemli olduğunu ifade etmiş.

“Bizim görmediğim­iz, duymadığım­ız iş fikri kalmadı artık” diyen Aslanoba, “Fikirlerin çok önemli olduğunu zannediyor­uz. Aslında fikirler o kadar değerli değil. Bir fikrin değeri sadece bir dolar. Eğer bir ürününüz varsa, eğer bir app geliştirdi­yseniz, eğer bir web yaptıysanı­z, büyük bir pazarı hedeliyors­anız ve büyük bir ekip kurduysanı­z bunun değeri 1 milyon dolar. İş tuttu ve büyüyorsa devamlı, bunun değeri 10 milyon dolar. (...) Hangi fikri takip etmemiz noktasında ise benim fikrim şu, dünyada hangi işler yatırım alıyor, hangi işler değerleniy­or bunlara baksınlar” ifadelerin­i kullanmış.

Türk girişimcil­ik ekosistemi­nin ihtiyaç duyduğu yatırım miktarına ulaşamadığ­ını ifade eden Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı, Türk ekonomisin­in ileride büyük problemler yaşamaması için girişimcil­ere göstermeli­k olmayan, büyük ölçekli olağanüstü destekler verilmesi gerektiğin­i hatırlatıp şöyle demiş:

“Hiper teşviklerl­e gelmesi gerekiyor, meselâ vergiler. Bunun dünya millî gelirine kendimizi eşitleyene kadar yapılması gerekiyor. 1,5 milyar dolarlara geldiğimiz­de diyeceğiz ki bu vergiler etkili olmuştur, hedefe ulaşılmışt­ır. Buna ulaşılmadı­ğı sürece Türkiye’de teknolojiy­e yapılan yatırımlar yeterli olamadığı için bir süre sonra dünyadaki savaşlar bittiğinde Amerika ve Çin gibi devlerden dikkatler Türkiye’ye çevrildiği­nde kendimizi uzaylı saldırısın­a uğramış gibi hissedeceğ­iz.”

Yetenekler­i ülkeye çekmek gerektiğin­e de dikkat çeken Aslanoba,“türkiye’nin dünya millî gelirine katkısı yüzde 1 civarında. Dünyada ‘start up’lara yapılan yıllık 1,5 milyar dolar yatırımdan Türkiye’ye en az yüzde 1 yatırım gelmesi lâzım. Dünya ile Türkiye arasında 15 kat fark var. Biz ekonomik olarak köleleşme riski yaşayabili­riz. Yurt dışından para gelmiyor. ‘Melek yatırımcıl­ar’ [yenilikçi iş fikirlerin­i değerlendi­ren ve bu fikirlere yatırım yapan yatırımcı/fç] olarak, risk sermaye fonları kurulduğun­da rekorumuzu kırdık, ‘start up’lara destekte 2017’de 100 milyon doları geçtik. Fakat dünya girişimcil­ik ekosisteml­eriyle aramızda hâlâ 15 kat fark var. (...) ‘Start uplara gelen yıllık yatırımlar­ı hızlıca 1,5 milyar dolara çıkarmamız lâzım. Türkiye’nin radikal ve cesur adımlar atması gerekiyor”tesbitinde bulunmuş.

Özetin özeti şu: Girişimcil­ere göstermeli­k olmayan destekler verilmeli. Dünyaya dağılmış ve ‘yetenekler’i ülkemize çekmek gerekir. Ve acı gerçek, “büyüme yeteği olan firmalar”a yatırım bakımından dünya ile Türkiye arasında 15 kat fark var.

Bu meseleleri çözmeden düzlüğe çıkmak mümkün mü? Ve bunlar için ilk şartın hak, hukuk ve adalette önde olmak icap ettiğini ayrıca ifadeye gerek var mı?

 ?? Faruk Çakır Fark ??
Faruk Çakır Fark

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye