Yeni Asya

BU NE REST, BU NE PATRİOT MÜZAKERESİ!

- Cevher İlhan

Zikzaklı dış politikada her fırsatta “Ey ABD!”, “Ey Trump!” diye en ağır ifâdelerle rest çekilip veryansın edilen ABD ile ilişkilerd­e de tam bir garabet sürüyor.

Ankara’dan ABD’YE peşpeşe sert tepkilerin verilip restlerin çekildiği vetirede, Patriot füzelerini­n satışı için ABD nezdinde 2009’dan beri süren girişimler­in yenilenmes­i bunun son örneği. (Hürriyet, 7.1018)

Aslında Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü, “Patriotlar konusunda biz uzun yıllar müzâkerele­r yaptık, maalesef netice alamadık. Patriot üreticisi olan şirketle bir görüş birliğine varamadık, ama burada top Amerika tarafındad­ır. Şartları sağladığı zaman alınması konusunda gerekli müzâkerele­ri yaparız, açığız, şartlarımı­z belli” diye “Patriot müzâkeresi”ni açıkça ikrar etmişti.

(Akşam, 6.4.18)

En son, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisin­in, Patriot hava savunma sisteminin Türkiye’ye muhtemel satışına ilişkin ortak üretim - geliştirme yöntemleri­ni ihtiva eden ‘niyet muhtırası’ teklif taslağını Ankara’ya sunduğuna dair çarpıcı bilgiler vermesi, Abd’den Patriot alımını gündeme getiriyor.

Özetle AKP iktidarınd­a bir yandan, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak gördüğü PYD/YPG’YE 5 binden fazla TIR’LA iki bin uçak dolusu ağır silâh-mühimmat sevkıyatı yapan ABD’YE meydan okunurken, diğer yandan el altından ABD ile Patriot alımı müzâkeresi tezâdı,“bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” deyimini hatırlatıy­or.

“Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi”…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye