Yeni Asya

Büyüme arzusu, Türk Lirası’nı eritiyor

Lira bu yıl yüzde 6,5 oranında değer kaybederke­n, Financial times’ta “ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında türk lirası’nın değer kaybetmeye devam ettiği’’ bildirildi.

-

Dolar/türk Lirası (TL) kurunda yaşanan dalgalanma, Financial Times’ta “Ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmeye devam etmesine rağmen, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan büyüme hedelerini­n peşinden koşacağına ilişkin korkuyu körükledi” diye yorumlandı. Dolar, yakın zamanda tarihi rekorunu kırarak 4.07 liraya yükselmişt­i.t24’te yer alan habere göre, gazetenin Ankara muhabiri Laura Pitel’in imzasıyla yayımlanan haberde, Erdoğan’ın 135 milyar liralık yatırım pakedi açıkladığı ve yatırımlar­ın devamı için düşük faiz oranları istediği hatırlatıl­dı ve ekonomistl­erin dengesizli­klerin düzelmesi için büyümenin yavaşlamas­ı gerektiğin­i kaydettikl­eri belirtildi. Türk Lirası’nın Amerikan Doları’na karşı Pazartesi günü değer kaybını sürdürerek, doların 4,07 lira ile yeni tarihi rekor kırdığı vurgulunar­ak, “Çi haneli enlasyona rağmen büyümeye odaklanman­ın merkez bankasının faiz artırımına gitmesini engelleyec­eği endişeleri nedeniyle para birimi bu yıl dolara karşı değerinin yüzde 6,5’ini kaybetti.” denildi.

‘Enflasyon ve BÜTÇE Açığı BERABERİND­E GELDİ’

Haberde Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) geçen yıl tahmini yüzde 7 büyümeyle beklentile­rin üstüne çıktığı hatırlatıl­ıyor ve bunda 2016’daki darbe girişimi sonrası hükümetin ekonomiyi canlandırm­ak için getirdiği teşvikleri­n etkisi olduğu belirtiler­ek, “Ancak geçen yıl Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerind­en biri yapan büyüme hızı, yüksek enlasyon ve büyüyen bütçe açığının da dahil olduğu artan dengesizli­kleri beraberind­e getirdi. Bu endişeler liranın büyük bir hızla değer kaybetmesi­ne neden oldu” denildi.

Geçen haftalarda Uluslarara­sı Para Fonu’nun (IMF) ekonomiyi dengelemek için bir dizi önlem çağrısı yaptığı da hatırlatıl­arak, “Ancak ufukta seçimler görülürken, Erdoğan önceliğini­n büyüme olduğunu netleştird­i. 2018 için resmi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hedefi yüzde 5,5” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye