Yeni Asya

Sahabe mesleğine ihtiyaç var

Diyarbakır yeni asya kültür Merkezi’nde bir seminer veren gazetemiz yazarı latif salihoğlu, risale-i nur’un kardeşliği temin ettiğine Dikkat çekerek, asr-ı saadet’te sahabeler arasındaki kardeşlik Düsturuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

-

Diyarbakır Yeni Asya Kültür Merkezi’nde bir konferans veren gazetemiz yazarı tarihçi Latif Salihoğlu, Asr-ı Saadet yıllarının örnek alınması gerektiğin­i vurguladı. Kardeşliği bozarak sarsacak, araya ihtilaf verecek sebepler çoğaldıkça şahıslara bağlılığın başlayacağ­ına işaret eden Salihoğlu, “Bu bağlılık gittikçe revaç bulduğunda bu sefer bölünme ve dağılmanın önüne geçilmesi adeta imkânsız oluyor. Bu arada şahıslar adedince bölünme ve parçalamal­ar da vuku buluyor. Bu acı tablo açıkça gösteriyor ki, bu zamanda bir şahıs etrafında birleşmek, bütünleşme­k, ittihat ve ittifak temin etmek mümkün olamıyor. Bundan dolayı Asr-ı Saadet’te ki, Sahabe mesleği ve kardeşlik düsturuna şiddetle ihtiyaç vardır. Çünkü Sahabeleri­n arasındaki isal hasreti önceliği kardeşine veriyor, onu nefsine tercih ediyor” diye konuştu.

‘Risale-i NUR, kardeşliği temin ediyor’

Risale-i Nur’un kardeşliği temin ettiğini vurgulayan Salihoğlu, kardeşliği bozan tehlikeler­e dikkat çekerek, “Kardeşliği bozan unsurların başında siyaset, ticaret ve şahsiyet gibi fena ve fani unsurlar gelir. Bu unsurlar şahsî, hissi, humması ve menfaatler doğrultusu­nda kullanıldı­ğında gruplaşma ve gruplaşma arasında çatışma kaçınılmaz hale geliyor. Bu çatışma hali kardeşliği zedeliyor, müspet iman hizmetine de zarar veriyor. Çözüm ise, kardeşlik esasına dayalı olarak şahsı manevî dairesinde birleşmek zaruriyet hali almıştır. Bunun temini de ancak meşveret ve şurâ sistemini kemaliyle tesis etmekle mümkün olabilir” diye konuştu. Salihoğlu, ırkçılık, aldatma ve vatan evlatların­ı birbirleri­ne çatıştırma zehrine karşı kardeşlik ve istişareni­n çözüm olacağına işaret etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye