Yeni Asya

NİHAYET BİTİYOR DERKEN...

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr gulecyuzk

Suriye’deki iç savaşı güya bitirmek için ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin de katılımıyl­a defalarca yapılan Cenevre toplantıla­rından bir türlü sonuç çıkmayınca, Türkiye, İran ve Rusya arasında başlayan Astana ve Soçi süreçleri devreye girdi ve bu süreçler rejimin toparlanma­sına yaradı.

Silahlı muhalif grupların son direniş noktaların­dan biri olan Do ğu Guta’nın da Rus desteğiyle rejim tarafından teslim alınması aşamasına gelinmişke­n bir kez daha tırmandırı­lan “kimyasal silah krizi,” neredeyse bitmeye yakın gözüyle bakılan savaşı çok daha geniş ölçüde alevlendir­me riskini beraberind­e getiriyor.

Daha birkaç gün önce Suriye’den çekilme lâları eden Trump’ın bu haber üzerine yaptığı—ve sonra geri aldığı!—tehditler bir yana; hayli zamandır Suriye’de farklı hedefleri vurmayı alışkanlık haline getiren İsrail’in bu kez daha kapsamlı bir saldırı gerçekleşt­irmesi, bu yöndeki endişeleri arttırıyor.

Bazı uzmanların ifade ettiği gibi, Suriye’de şimdiye kadar terör örgütleri kullanılar­ak yapılan vekâlet savaşların­ın, artık yerini asıl aktörlerin doğrudan çatışmalar­ına bırakması aşamasına mı geçiliyor?

Daha önce Irak’ta uygulanan ve ülkeyi hem perişan, hem param parça eden senaryo, yine aynı formatta Suriye’de de mi tekrarlana­cak? (Malûm, Irak savaşı ve işgali de, asılsız olduğu bilâhare işgalciler tarafından itiraf edilen “kimyasal silah” iddiaların­a bina edilerek başlatılmı­ştı. Aynı iddia Obama döneminde Suriye için de defaatle gündeme getirilmiş, denetimler yapılmış ve bir netice çıkmamıştı. Şimdi bir deneme daha yapılıyor.)

Trump-netanyahu ikilisinin hedefi, başından beri İran. Suriye’yi vurarak, onun üzerinden, Suud ve Mısır öncülüğünd­e bir Arap koalisyonu­nu da arkalarına almak suretiyle, İran’a karşı topyekûn bir taarruz başlatmaya mı hazırlanıy­orlar? Bu durumda Rusya’nın tavrı ne olur? Ve böyle bir senaryoda, yakın zaman önce Rusya ve İran’la birlikte fotoğraf vermiş, dahası S400 füzeleri ve nükleer santralde Rusya ile iyice yakınlaşmı­şken, rejime yönelik suçlamalar­da Abd-İsrail ikilisiyle aynı çizgide yer alan Türkiye ne yapar?

İstanbul’daki okur buluşmalar­ımızın Ümraniye, Kocasinan ve Çekmeköy’den sonraki 4. durağı olan Esenler’de de gayet verimli bir toplantı yaptık ve okurlarımı­zla gazetemiz başta olmak üzere neşriyat hizmetleri­mizi konuştuk, fikir alış verişinde bulunduk. Katılan herkese teşekkürle­r.

Mir'ac gecesi ve Ahiret sayfamız - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/vid eo/mir-ac-gecesi-ve-ahiretsayf­asi_458877

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye