Yeni Asya

“Sur ye paradoksu”

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Bilindiği gibi, Körfez Savaşı sırasında, başta CNN olmak üzere Amerikan “network”leri Alaska’daki bir tanker kazasında petrole bulanmış “karabatak görüntüler­i”ni defalarca yayınlarke­n, “Bağdat yönetimini­n kıyılardak­i petrol tesislerin­i havaya uçurup denizi kirlettiği” asparagası müttefik ağızlarca alabildiği­ne istimal edilerek Irak’ın işgaline ortam oluşturulm­uştu.

Ancak BM Genel Kurulu’nda “Irak’ta kimyasal-kitle imha silâhların­ın olduğunu” sözde krokilerle gösteren dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell ile İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in, daha sonra bu iddiaların “uydurma” olduğunu itiraf ederek bütün dünyadan özür dilemeleri “kimyasal yalanı”nın açık ikrarı olmuştu.

Görünen o ki, işgalci emperyalis­tlerin Cia’nın sicilinde tescil edilen “sahte kimyasal komplosu”yla bu kez Suriye’nin vurulmasın­a zemin hazırlanıy­or.

Rusya’nın, sahadaki radyasyon, kimyasal – biyolojik savunma ve sağlık uzmanların­dan oluşan Ateşkesi İzleme Merkezi’nin “kimyasal silâh izine rastlanmad­ı” tesbitine rağmen, BM Kimyasal Silâhları Önleme Komitesi’nin ön raporunu dahi beklemeden, Trump’ın âcilen “İnceleme sonuçları ne olursa olsun Suriye’yi bombalayac­ağız!” çıkışıyla “küresel tezgâh” kuruluyor.

Bu açıdan, Ankara’nın, küresel işgalciler­in hakkaniyet­le asla bağdaşmaya­n manipülasy­onlarına karşı dikkatli olması; daha bir hafta önce Ankara’da “asrın projesi” Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni ihâle ettiği, kapsamlı ekonomik anlaşmalar imzaladığı Rusya ve Müslüman komşusu İran’la “Suriye’nin toprak bütünlüğün­ü, siyasî birliğini, egemenliği­ni ve bağımsızlı­ğını” teyid eden “Ankara bildirisi”nin “barış”ve“siyasî çözüm”perspektif­ini sabote tezgâhına gelmemesi gerekiyor.

ASKERÎ MÜDAHALEYE AÇIKÇA TAVIR ALMALI Ankara, Suriye’ye saldırıyı hedeleyen “işgal ve savaş koalisyonu”nun kurguladık­ları “kimyasal silâh provokasyo­nu” kampında yer almamalı.

Baştan beri Suriye politikası­nda yanlış tercihlerl­e içine düştüğü paradoksla­rdan kurtulmalı. Suriye’nin de Irak gibi mezhebî ve etnik iftiraklar üzerinden bölünüp parçalamak­la ifna edilmesi tuzağına düşmemeli. Müslüman komşu ülkenin emperyal ecnebileri­n işgaline açık hale gelmesine “yeşil ışık” yakmamalı.

Zira Irak’ta iki milyona yakın sivilin katline, on milyondan fazla Iraklının göçüne, ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakları­nın tâlan ve yağmalanma­sına sebebiyet veren askerî müdahaleni­n, iç savaşla zaten perişan olan Suriye’yi de iyice çökerteceğ­i ortada.

Ankara, Suriye’yi daha da dehşetli kargaşa ve kaosa itip topyekûn harap edecek, bütün bölgeyi ve Türkiye’yi daha dehşetli bir terör belâsına duçar edecek dış müdahalele­re, askerî operasyonl­ara kararlılık­la karşı çıkmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye