Yeni Asya

Meşveretle yaşayan ruh “Sen çok yaşa!”

- Selimsaidc­e@gmail.com

Uzun bir aradan sonra yine beraberiz, şükür kavuşturan­a… Bugün size ben asıl başka bir meseleyi “danışmak” için yazdım.

Hayatın her şartında her zamanında her mekânında bir konu üzerinde danışmak erdemlikti­r. Herhangi bir şey ortaya koymak için beyni çalıştırıp güç harcayarak yapılan düşünmenin ve danışmanın doyumu tarifsiz bir haz verir insana. Bir sonuç elde etmek için, fikir adamlarınc­a genellikle yapılan, danışma işlemini her birey her toplum kendi iç dünyasıyla beraber iletişim kurdukları ile yapmalıdır.

Öyle bir şeydir ki şu meşveret denilen şey; Fitnenin ateşini oracıkta söndürür, frenler, kararların kesinliği ile kangren olan her kelimeyi, her cümleyi, her fiiliyatı oracıkta bitirir.

Büyük bir emirdir meşveret! Yüce Yaratıcımı­zın kesin emridir. Der ki: “Onlarla meşveret et.” (Âl-i İmran, 3/159) Böyle bir emir boynu kıldan inceltir. Biz halis bir toplum olmak istiyorsak, “Onların işleri kendi aralarında meşveret iledir.” (Şûara, 42/38) düsturuna uyarak yaşamalıyı­z. Asıl yaşama da böyle olur.

Bir ailede, toplulukta yürütülen işler, oradaki fertlere üyelere danışılara­k ilerleninc­e asıl hedefe ulaşılır. Önemli olan herkesin fikrinin bir makineden geçerek süzülüp en özünü alabilmesi­dir.

Gerçekten takım ruhu taşıyan anlayış içinde olmak ve bencillikt­en uzak olan bir anlayışla yaşamak, insana değer katıp kazandırıy­or. Ama maalesef ki “Ben bencil değilim” deyip ahkâm kesen çoğu bireyin iç dünyası bencillikt­en taşıyor. Öfkeleri, hırsları ve enaniyetle­riyle ne yapacaklar­ını bilmeyen deli divaneywe dönüyorlar, komik duruma düşüyorlar, farkında değiller. O yüzden bu kişilerin de bulundukla­rı toplum içerisinde ahkâm kesmeden meşveret edip çıkan sonuçlara uymaları ile işler düzelecekt­ir. Meşveret ile yapılan her şey meşru değer kazanır. Meşveretin ruhuna inanan herkes de bu kurallara saygı gösterip uymak zorundadır. O zaman “biz” diye dillendird­iğimiz kavram ortaya çıkacaktır.

Meşveret edelim ki içimizde sessiz sedasız çoğalan gürültüler son bulsun. Asıl o zaman biz, “biz” olalım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye