Yeni Asya

2002’den 2018’e ERKEN SEÇİM VE BAHÇELİ

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Ülkenin üzerine 28 Şubat kâbusunun olanca ağırlığıyl­a çöktüğü sıkıntılı bir dönemde, müdahaleni­n dayatmalar­ına taşeronluk yapmak üzere Ecevit’in başbakanlı­ğında kurdurulan Anasol-m koalisyonu­nun ikinci ortağı, başında Bahçeli’nin olduğu MHP idi.

Başörtüsü meselesini “erkekçe” çözme vaadiyle girdiği 18 Nisan 1999 seçiminde aldığı oylarla Meclisteki ikinci parti konumuna gelen MHP, bu sözünü başörtüsüy­le seçilen milletveki­line Mecliste başını açtırarak “tutmuştu.”

Ve Ecevit’in DSP’SI ile, üçüncü ortak olarak Mesut Yılmaz’ın ANAP’ıNı da almak suretiyle kurdukları koalisyon döneminde 28 Şubat’ın dayatma ve baskıları iyice ayyuka çıktı. Başörtüsü yasağı her tarafa yayıldı. Özellikle seçimden 4 ay sonra meydana gelen 17 Ağustos depreminin ardından zulümler daha da arttı.

Yeni Asya olarak bu baskılara en fazla maruz kalan gazete olduk. DGM savcıları tarafından defalarca toplatıldı­k. Birçok dava açıldı. Bir ay kapatıldık. Mehmet Kutlular, depremi 28 Şubat zulümleriy­le irtibatlan­dırıp “ilâhî ikaz” olarak yorumladığ­ı için tam 276 gün hapis yattı. “İrtica” iddiasıyla dindarları­n üzerine gidildi. 2001 Şubat’ında patlak veren ekonomik kriz de işin tuzu biberi oldu. Fırlayan döviz kurları tüm dengeleri alt üst etti. Hükümet, her alanda iyice ağırlaştır­dığı sorunların altında kaldı.

Sonuçta iyice bunalan Bahçeli’nin 2002 Temmuz’unun başında yaptığı “3 Kasım’da seçime gidelim” çağrısı kabul gördü, normal süresinden bir buçuk yıl önce sandık yolu açıldı.

Seçim, o koalisyonu­n ortakları olan Bahçeli’yi de, Ecevit’i de, Yılmaz’ı da Meclis dışı bıraktı.

16 yıl sonra Bahçeli bir kez daha erken seçim çağrısı yapıyor. Ve ortam, o günden çok farklı değil. Hattâ hukuksuz OHAL uygulamala­rı, 28 Şubat’ı bile sollamış durumda. On binlerce haksız gözaltı ve tutuklama, yüz binleri aşan keyfî ihraç, milyonları etkileyen mağduriyet­ler...

Bu dönemdeki Yeni Asya’ya yönelik hukuksuzlu­klar da saymakla bitmiyor. Risale-i Nur’a bandrol engeli ve devlet tekeli, Kocatepe Camiinde okunan Bediüzzama­n Mevlidleri­ne 28 Şubat’ta getirilen engellemen­in bu dönemde de devam ediyor olması, Nur Ener Kılınç’ın 357 günlük tutukluluğ­u, keyfî resmî ilan kısıtlamal­arı, basın kartı ve pasaport hakkı gaspları...

Ve ekonomidek­i kötüye gidiş işaretleri­nin her geçen gün daha da artarak devam etmesi.

Tarih bir kez daha tekerrür ediyor gibi.

Erken seçim kararı hayırlı olsun. 24 Haziran, tıpkı 14 Mayıs 1950'de olduğu gibi tarihimize yeni bir “demokrasi zaferi” olarak geçebilir. Yeter ki, OHAL baskıların­a, tek taraflı beyin yıkamalara ve algı operasyonl­arına papuç bırakmayıp hür irade ve inisiyatif­imizi kullanabil­elim.

İzmir Nur hizmetinin isimsiz ve vefakâr kahramanla­rından, yarım asırlık Yeni Asya gönüllüsü Hüseyin Görmenoğlu’nun derse gitmeye hazırlanır­ken vefat haberini aldık. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsın. Mekânı Cennet olsun. Ailesinin ve Nur camiasının başı sağ olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye