Yeni Asya

VEHİP SİNAN’I RAHMETLE ANDIK

18 Nisan 2010 tarihinde vefat eden gazetemiz karikatüri­sti Vehip Sinan’ı rahmetle anıyoruz.

- ELİFNUR KURTOĞLU

Vehip Sinan’ı 18 Nisan 2010 tarihinde vefat etti. Hayatını karikatüre ve çizgi sanatına adayan ve bu sanatını inançlı çizgisinde­n asla taviz vermeden sürdüren karikatüri­st Vehip Sinan, Yeni Asya’da oldukça ses getiren siyasî karikatürl­ere imza atmıştı. Sinan, bir röportajın­da karikatürü şöyle tanımlıyor: “Karikatür bir ‘abartma sanatı’dır bence… Sözle ve yazıyla aslında hepimizin, herkesin durmadan yapageldiğ­imiz bir şey… Çizgiyle yapıldığı zaman ise bambaşka bir anlam ve önem kazanıyor. Alanı ve tesiri de hayli geniş bir olay. Sadece güldürmeyi, gülümsetme­yi hedef aldığı zaman hüzün veriyor bana. Düşündürme, mesaj dağıtma fonksiyonu başta gelmeli.”

‘TOPUZ’ KARAKTERİY­LE ÇOCUKLARIN GÖNLÜNDE TAHT KURDU

Sinan, uzun ve bereketli ömrü boyunca özellikle “Topuz” karakteriy­le çocukların gönlünde taht kurdu. 1950’li yıllardan itibaren günlük siyasî karikatürl­eri ve çizgi romanlarıy­la çizgi sanatına büyük katkı sağlayan Sinan, kalabalıkl­ardan uzakta mütevazı bir hayatı tercih etmiş olmasına rağmen ismi en çok tanınan ve duyulan isimlerden biri oldu.

Vehip Sinan, yaklaşık yarım asır, çizgileriy­le gündeme mizah penceresin­den baktı, pek çok çizer onun çizgilerin­e özenerek çizerliğe başladı. Hayatı boyunca manevî değerlerde­n hiç taviz vermeden yaşadı ve 18 Nisan 2010’da Hakk’ın rahmetine kavuştu. Vehip Sinan’ın vefatının ardından mesai arkadaşlar­ı ve yakın dostlarını­n hakkında söyledikle­ri ve yazıp çizdikleri onun nasıl bir hayat yaşadığını şöyle ortaya koyuyor:

 ??  ?? Vehip Sinan
Vehip Sinan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye