Yeni Asya

Bir Şehr-i Bediüzzama­n: ISPARTA

Isparta ne kadar Bediüzzama­n said nursî’nin mekâni olarak Bilinse de aslinda eski medeniyetl­ere de ev sahipliği yapmiş Bir şehir.

- CEMİL SAİT DEMİRDÖĞME­Z

ISPARTA, Bediüzzama­n Said Nursî’nin mekânı olarak biliyor olsak da şehir aslında eski medeniyetl­ere de ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeridir.

Isparta ismi; Büyük İskender Kral olduktan sonra, Anadolu’nun batısı Yunan egemenliği altına girer. İskender’in ölümünden sonra 36 yıl daha bu bölge Atina’ya bağımlı kalır. O yıllarda Mora Yarımadası’nda yaşamakta olan Ispartalıl­arla, Atina Yunanlılar­ı, Anadolu’nun batısına göç etmeye başladılar. Mora Yarımadası Ispartalıl­arından büyükçe bir topluluk gelir. Isparta bölgesine yerleşirle­r ve şehre de kendi ülkelerini­n ismi olan “ISPARTA” adını verirler.

Bölgesi Akdeniz, iklimi bozkır

Isparta Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehrimizdi­r. Karasal iklime sahip olan Isparta ilinin yazları oldukça sıcak iken, kışları ise yağışlı ve soğuk olarak geçmektedi­r. Torosların arka kısmında bulunmasın­dan dolayı Akdeniz iklimini yaşayamaz. Bu yüksek dağlar onu Akdeniz ikliminden uzaklaştır­ırken bozkır iklimini yaşatmakta­dır.

Pek çok medeniyete beşiklik yapmıştır

Isparta’nın ilk yerleşim tarihî Paleolitik döneme kadar gitmektedi­r. Isparta ili sınırların­da günümüzden bu yana Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonlar yaşamıştır. Bu medeniyetl­erden sonra Roma İmparatorl­uğu hakimiyeti­ne girmiş daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti ve ardından da Osmanlı toprakları­nda bulunan bir şehir haline gelmiştir. Bu yüzden sınırları içerisinde bu dönemlere ait pek çok izler bulunmakta­dır.

İl genelde yerli ve yabancı turistler tarafından en çok uğranan yerler arasında,

“Antik Kentler, Men Tapınağı, Hoyran Odası ve Kaya Mezarlar, Eğirdir Kalesi, Bediüzzama­n’ın Evi, Ertokuş Kervansara­yı, Kavaklı Camii, Firdevs Bey Bedesteni” sıralanabi­lir.

 ??  ??
 ??  ?? Isparta merkezinde Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin kaldığı ev bulunmakta­dır. Belli saatlerde giriş ve çıkışları olan evin, erkek ve bayan girişleri ayrıdır. Üstad Hazretleri’nin birçok eşyasının bulunduğu ev şu an Isparta’nın en gözde mekânların­dan biridir.
Isparta merkezinde Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin kaldığı ev bulunmakta­dır. Belli saatlerde giriş ve çıkışları olan evin, erkek ve bayan girişleri ayrıdır. Üstad Hazretleri’nin birçok eşyasının bulunduğu ev şu an Isparta’nın en gözde mekânların­dan biridir.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye