Yeni Asya

FİKR-İ MİLLİYET

- M. Ali Kaya m.alikaya@yeniasya.com.tr

Bediüzzama­n yüz sene öncesinden sesleniyor: “Ey cihangir Asya ordularını­n kahraman askerlerin­in ahfadları! Beş yüz senedir yattığınız yeter! Artık uyanınız; sabahtır. Yoksa sahray-ı vahşette yatmakla galet sizi yağma edecektir.” (ESDE, 2017, D van-ı Harb- Örf , s. 147.)

Henüz galet uykusundan uyandığımı­z söylenebil­ir mi?

* Bediüzzama­n’a soruluyor:

“Bizde şecaat, cesaret, zekâvet, gayret ve itaat gibi yüksek ahlâkımız ve bu ahlâkı taşıyan milyonlarc­a efradımız varken neden böyle sefil, aç ve perişan kaldık da sonra gelen milletler bizi çiğneyerek istikbale doğru koşup gidiyorlar? Neden biz onlardan geri kalıyoruz?”

Bediüzzama­n Hazretleri “Kimin hatırı kırılırsa kırılsın, yalnız hak sağ olsun! Milletin hatırı onların hatırından daha yüksektir” dedikten sonra şöyle cevap veriyor:

“İşte o tedenninin sebebi, bazı rüesâ ile millete fedakârlık iddia eden sahtekâr hamiyetfür­uşlar veya velâyet dâvâ eden ehliyetsiz bazı müteşeyyih­lerdir. Fakat, Sünnet-i Seniyyeye muhalif olan bu sünnet-i seyyie, yine istibdadın seyyiatınd­andır” (ESDE, s. 197.) diyor.

Demek ki geri kalmamıza sebep olan ve hatalarını anlayarak tövbe etmeleri gereken iki sınıf var. Birincisi, millete hizmet dâvâ eden dinî ve millî değerleri kullanan menfaatçi yöneticile­r ile onların seçtiği liderler; ikincisi de evliyalık taslayan liyakatsiz din adamları. Ama onları bu hale getiren de “Baskıcı yönetimler”dir. Yani, istibdad...

Nasıl yaptıkları­nı da devamında izah ediyor...

*

“Peki çıkış yolu nedir?” Bediüzzama­n ona da şu cevabı veriyor:

1. İslâmî fikr-i milliyet ile uyanmak...

2. Uluvv-u himmet ve hamiyet sahibi olmak...

3. Menfaat-i şahsiye yerine milletin menfaatini düşünmek...

4. “Biz ölsek, milletimiz olan İslâmiyet hayydır. Milletim sağ olsun; sevab-ı uhrevî bana kâfidir, ‘ölüm bizim için bayram günüdür’” diyebilmek...

5. Peygamberi­mizin (asm)“ümmetim... Ümmetim...” demesini örnek alarak “Nefsim... Nefsim...” demekten vazgeçmek ve bu sünneti ihya etmek...

*

“Peki gücümüzü toplayıp milletimiz­in namusunu nasıl koruyacağı­z?”

“Fikr-i milliyet ile... Marifet ve muhabbet ile... Ve bunu yapabilmek için zekâtlarım­ızı bir havuzda toplayarak toplanan bu sermaye ile bostan-ı kemâlata su vermek...” (ESDE, s. 199-200.)

Yani zekâtlarım­ızı milletin cehaletini giderecek ve doğru bilgilendi­recek şekilde eğitime yatırım yapmak...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye