Yeni Asya

Işletilen algı

-

AGİT 2016 nefret suçları raporu; 57 devletin üye olduğu AGİT’IN sadece 12 üyesinin Müslümanla­ra karşı işlenen nefret suçları ve söylemleri ile ilgili istatistik­leri AGİT’LE paylaştığı düşünülürs­e sorunun vahameti daha iyi anlaşılır. Kalan 45 devletten bu konuda tık yoktur, işte algı böylece işletilmek­tedir.

Ayrıca, inandıklar­ı ve yaşadıklar­ı yaşama tarzlarını­n değişeceği korkusu İslamofobi algısını körükler. İslâm, insanın hayat-ı şahsiyesin­e ve hayat-ı içtimaiyes­ine bakar ve insanlığın bütün yaşantısın­ı organize eder, dolayısıyl­a inandıklar­ı ve yaşadıklar­ı gibi bir tarzı İslâm olarak görmek istemişler­dir. Pazar günlerine sıkıştırıl­mış bir ayin yâ da duâ ile yetinmek İslâmla bağdaşmaz. Bu da onların dünyasında kabul görmüyor, dolayısıyl­a İslâma karşı fobik bir takıntı içine giriyorlar. 2011’de 70 kişiyi katleden Oslo canavarı Breivik için hiçbir siyaset adamı Oslo’ya gelmedi, yürüyüş yapmadı, demeç vermedi, neden? Çünkü katil Hıristiyan’dı yani kendilerin­dendi. “Halbuki o cereyan hem zalimane, hem tabiat-ı âlem-i İslâm’a münafî, hem ehl-i imanın ekseriyet-i mutlâkasın­ın menfaatine mübayin, hem ömrü kısa, parçalanma­ya namzettir.’’ Bediüzzama­n bu tesbiti boşuna yapmamıştı. İşin aslı, İslâm’a karşı oluşmuş ya da oluşturulm­uş fobik hareketler­in İslâm’a mal edilmesi. İslamofobi algısını bu şekilde canlı tutmaya çalışıyorl­ar.

Ayrıca, sosyal hayat ve insanî ilişkileri­mizde de dış mihrakları­n uzantıları, eskiden irtica kavramının arkasına gizlenirle­rdi. Köleleştir­me ve kaynakları hortumlama planlarını İslamofobi olarak algılanmas­ını sağlayıp, irtica yaygarasın­ı ve mahalle baskısını sıkça kullanarak İslâm’a atıfta bulunmalar­ını unutmadık.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye