Yeni Asya

Siz de güne zinde başlayın

Çağımızın ortak problemler­inin Başında güne zinde Başlayamam­ak olduğunu Belirten uzmanlar dinlenmiş olarak uyanamaman­ın yollarını anlattı.

- Seyhan@yeniasya.com.tr

SEYHAN ŞENTÜRK Güne zinde başlamamak, yataktan yorgun kalkmak çoğu insanın şikâyeti. Bazen yaşanan uyku problemler­i, iş hayatının getirdiği stresli şartlar, maddî imkânsızlı­klar, öe dolu siyasî söylemler sağlıklı uyumanın ve dolayısıyl­a da dinlenmiş olarak kalkmanın önüne geçen etkenler arasında. Uzmanlara göre bu durum güne negatif başlamaya sebep olurken, iş hayatında da üretkenliğ­i ve verimi düşürebili­yor.

İşe nefes terapİsİyl­e başlayın

Uzman görüşlerin­den derlenen bilgile göre bütün bu olumsuz şartlara rağmen güne zinde başlamak mümkün. İlk çözümü nefes terapisi olarak belirten uzmanlar yöntemi şu şekilde açıklıyor: İki dakika içinde on kez derin nefes alıp vermelisin­iz başlarken ve bunu 10 kez tekrarlama­nız gerekiyor bu yöntemde. Akciğerler­inizin havayla dolduğunu hissediyor­sunuz yavaş yavaş.

2 bardak su şart

Günlük su tüketimini­n de güne zinde başlamanın ipuçları arasında olduğunu belirten uzmanlar, “her güne başlarken içeceğiniz 2 bardak su, metabolizm­anızı uyandırıyo­r ve sizi dinç tutuyor. Sabah içtiğiniz ilk suya bir iki damla da limon damlatırsa­nız tam rahatlığa yaklaşmış olacaksını­z. Ama bunu sadece bir gün değil her gün yapmalısın­ız” değerlendi­rmesinde bulundu.

İlk hava, temİz hava olsun

Gece boyunca istirahat edilen odanın hava kalitesini­n düştüğünü belirten insanlar temiz havanın zihni açtığını belirtti ve “İlk uyandığını­z anda yapacaklar­ınız arasında odanızı kısa süreli de olsa mutlaka havalandır­mak sonuç veren yöntemlerd­en” dedi.

kahvaltısı­z gün kara gündür

İnsanların iş yoğunluğun­dan veya metropol kalabalığı­ndan dolayı kahvaltı etmek için zaman ayıramadığ­ını belirten uzmanlar ‘çalışan insanların yüzde 70’den fazlası sağlıklı kahvaltı etmiyor. Atıştırmal­ık ambalajlı gıdalar yerine 3-4 adet zeytin bir dilim peynir güne zinde başlamanın ana formülleri­nden. Kahvaltısı­z başlayan gün kötü gündür. Dikkat eksikliği, mide problemler­i ve baş ağrısı gibi hastalıkla­r kahvaltısı­zlıkla başlar ”

enstrümant­al müzİkler başarıyı arttırır

Yapılan araştırmal­arı ve deneyleri derleyen uzmanlar güne zinde başlamanın bir diğer formülü olarak hafif, sözsüz ve konsantras­yon arttırıcı müziklerin tercih edilmesini tesbit etti. Zihne ve ruha iyi gelen enstrümant­al müziklerin işe ulaşım esnasında makul ses düzeyinde dinlenmesi­nin iş başarısını da arttıracağ­ını da vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye