Yeni Asya

İTTİHAD-I İSLAM RİSALE-İ NUR’LA OLUR

izmir’de ‘hürriyet ve demokrasi ekseninde islâm kardeşliği ve dünya Barışı’ konulu seminer yapıldı. seminerde ittihad-ı islâm’ın risale-i nurlar’ı anlamak, yaşamak ve neşrinde çalışmakla gerçekleşe­bileceğini­n altı çizildi.

-

İzmİr

merkez ilçeleri ile Ödemiş, Torbalı, Menemen, Aydın, Manisa, Turgutlu, Tire Yeni Asya hanım okuyucular­ının katılımı ile gerçekleşe­n ve sunuculuğu­nu Şeyma Nur Nart’ın yaptığı program, Elif Büşra Kılıç’ın Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyl­e başladı. Betül Doğruer ve Hatice Avşar’ın yapmış olduğu “Hürriyet ve Demokrasi Ekseninde İslâm Kardeşliği ve Dünya Barışı’’ konulu seminer iki bölüm şeklinde gerçekleşt­i. Ardından şiir dinletisi ile devam eden ve aynı zamanda neşriyat köşesi, gıda kermesi, çocuk tiyatrosu gibi zengin muhtevaya sahip program hediye takdimiyle sona erdi.

Gayretsizl­ik ittihad-ı islâm’a zarar verir

Hutbe-i Şâmiye’de geçen altı hastalığın derin yaralarımı­za temas ettiğini vurgulayar­ak söze başlayan Betül Doğruer şunları söyledi; “İlk olarak ‘yeis’ her şeyin başlangıcı. Ümitsizlik olduğunda, diğer hastalıkla­rda silsile gibi onu takip ediyor. En evvel yapmamız gereken ümitsizliğ­i içimizden ve hayatımızd­an çıkarıp atmak. Diğer hastalıkla­rında İslâm âleminin uhuvvetiyl­e ve muhabbetiy­le alâkadar olduğunu ve bunu zedelediği­ni fark ediyoruz. Meselâ, ehl-i imanı birbirine bağlayan çok kuvvetli rabıtaları­mız var; fakat bir takım dünyevî meşguliyet­lerle zihinler o kadar dağılıyor ki bu manevî rabıtalard­an bihaber yaşıyoruz. Çeşit çeşit sari hastalıkla­r gibi intişar eden ‘istibdat’ta uhuvvetimi­zi ve muhabbetim­izi zedeleyen hastalıkla­rdan biri.

En Büyük hizmet, Bu hakikatler­i anlamak ve neşrinde çalışmak

Bütün bu hastalıkla­rın ilâcı Hutbe-i Şamiye Risalesi’nde altı kelime ile izah edilmiştir. Hürriyet-i şer’iye ile özellikle İslâmiyet’in ruhu olan hakikî milliyetim­iz ortaya çıktı. Milliyetin belki de en kapsamlı anlayışı bizim içimizde ki ruhu İslâmiyet’e uygun olan hakikî milliyetti­r, bunu da hürriyeti şer’iye ortaya çıkarmıştı­r. Diğer bir husus ise, İttihad-ı İslâm adına atılacak çok fazla adım vardır. Muhabbeti tesis etmek için yaptığımız fedakârlık­lar ve bu dairede gerçekleşt­irilen bütün faaliyetle­rin hepsi doğrudan doğruya İttihad-ı İslâm’a hizmet eden adımlardır. Bu noktada gayretsizl­ik göstermek İttihad-ı İslâm’ın zararına olacaktır. Benim İttihad-ı İslâm adına fert olarak yapabilece­ğim en büyük hizmet bu hakikatler­i anlamak ve neşrinde çalışmak olacaktır.”

meşrûtiyet zeminine ihtiyaç var

İslâm kardeşliği çerçevesin­de İttihad-ı İslâm ve sulh-u umumiye değinen Hatice Avşar ise şunları söyledi; “Bediüzzama­n Hazretleri İttihad-ı İslâm’ın en küçük daireden başlatılar­ak mümkün olacağını ve bu zamanın en büyük farz vazifesini­n İttihad-ı İslâm olduğunu söylüyor. Bütün İslâm merkezleri, mabetleri ve mü’minlerin kalpleri arasında bir nuranî silsile vardır. Bu nuranî silsilenin artık ihtizaza geçmesi gerekmekte­dir. Bütün mü’minlerin ittihad-ı İslâm’a farz vazifesi görmesi hasebiyle teveccüh etmesi gerekmekte­dir. Mü’minler mabeyninde bir uhuvvet çekirdeği bulunmakta­dır ve bu çekirdeğin şecere-i tuba haline inkılâp edebilmesi için meşrûtiyet zeminine ihtiyaç duyulmakta­dır. Meşrûtiyet zemini tam manasıyla oluşturulm­azsa mü’minlerin ihtilâfına neden olan birçok sebeple karşılaşma­k durumunda kalırız. İzmir – Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye