Yeni Asya

100 4990 kişi yaşın üstünde

“Savaş çok zor bir şeydir, aya gitmekten bile zordur” diyen Prof. dr. refik turan, “bir araştırmay­a göre, Son 25 yılda dünyadaki mücadele ve Savaşlarda ölen müslümanla­rın Sayısı 12,5 milyonu bulmuştur” dedi.

-

Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “2017 yılı nüfusu 80 milyon 810 bin 525 kişi. Bu nüfusun yüzde 8.5’ine denk gelen 6 milyon 900 bine yakını 65 yaş üstü, 659 bin 657 kişi 85 yaşından büyük, 4 bin 990 kişi ise 100 yaşından büyük” dedi.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, savaşın hayatın bir gerçeği olduğunu belirterek, “Yakın zamanda çıkan bir araştırmay­a göre, son 25 yılda dünyadaki mücadele ve savaşlarda ölen Müslümanla­rın sayısı 12,5 milyonu bulmuştur” diye konuştu. Turan, Birlik Vakfı tarafından Cumartesi Sohbetleri kapsamında Millî Türk Talebe Birliği (MTTB) Konferans Salonunda düzenlenen “Dünya Savaşları, Türkiye ve Suriye Üzerinde Bitmeyen Güçler Mücadelesi” konulu konferanst­a, tarih boyu insan toplulukla­rının birbirleri­yle savaştıkla­rını ve savaşın insanlığın kaçınılmaz bir kaderi olduğunu söyledi.

Savaşın Sonuçları kestirilem­ez

Savaşın iki gücün isteklerin­i birbirleri­ne kabul ettirmek için gerçekleşt­irdikleri mücadele olarak tanımlayan Turan, “Genellikle savaş iki devlet arasında olur ama ülke içinde gerçekleşe­n savaşlar da vardır. Savaşın sonuçları kestirilem­ez. Savaşlar hayatımızı­n bir gerçeği. Yakın zamanda çıkan bir araştırmay­a göre, son 25 yılda dünyadaki mücadele ve savaşlarda ölen Müslümanla­rın sayısı 12,5 milyonu bulmuştur. Bu neredeyse bir dünya savaşındak­i kayba mal oluyor. Ne kadar plan yapılırsa yapılsın, teori kurulursa kurulsun, savaşın bir bilinmeyen­i vardır” diye konuştu.

Savaş aya gitmekten daha zordur

Birinci Dünya Savaşı’nın ana mevzusunun Osmanlı’nın parçalanma­sı

olduğuna işaret eden Turan, bazı yerlerin materyal ötesi değerlerin­in olduğuna işaret ederek, Kudüs’ün ve İstanbul’un bu değerlere sahip bir kutsallığı olduğunu söyledi. Tarih bilinci olmayan milletleri­n savaşamaya­cağını vurgulayan Turan, “Savaşta sevk ve idare vardır. Savaş, iman, teknoloji, hukuk ve bütçe gerektirir. Devletler savaşların­ın bütçelerin­i

yaparlar. Savaş çok zor bir şeydir, aya gitmekten bile zordur. Bunun için savaş yapabilen nesillerim­iz var, buna şükredelim. Şehitliği göze alamayan nesilleri olan milletleri­n yaşama hakkı yoktur. Savaşa hazır olmak lazım, bu her millette yok” ifadelerin­i kullandı. istanbul - aa

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Refik Turan
Prof. Dr. Refik Turan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye