Yeni Asya

Esma’nın tecelliler­i, deizmi yerle bir eder

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan turhancelk­an@hotmail.com fersadoglu@yeniasya.com.tr

Mülk-melekût (maddî/manevî), mana-i ismi-mana-i harfi gibi çeşitli bakış açıları vardır. Hepimiz kendimize, varlığa ve olaylara ya mana-i harfi, melekûti, olumlu veya mülkmelekû­t, maddî, olumsuz boyutundan bakarız.

Deizm de, diğer sapıtmış felsefik akımlar gibi varlığa ve Allah’a yanlış, yanıltıcı bir gözle bakar. “Allah bir sefer kâinatı yarattı, bıraktı!” der. Acaba eşyaya / maddeye, varlığa, kâinata nasıl bakmalıyız?

Kur’ân ve Peygamberi­miz (asm) Esma endeksli bakış tarzını öğretmişle­rdir. Her bir varlığa, âyetlerde yer alan ve hadis-i şerifte sayılan “en güzel isimler” penceresin­den bakabildiğ­imiz ölçüde gerçek insaniyeti­miz, gerçek imânımız o sayede inkişaf edecek; gelişecek, tahkikiye doğru kanatlanac­aktır.

Esma, atom gibi en küçük parçadan, yıldız kümeleri ve kâinatın tamamında tecelli ederler. İnsan,“yoktan yaratma ve Samed”hariç, bütün esmasına mazhar ve ayna olmuş. Gayet tabiî ki bu tecelli,“cüz’î”dir ve“vahid-i kıyasî”diye tabir edilen, bir ölçü, bir mihenk olabilmesi için, yani, Allah’ın bütün isim ve sıfatların­ı anlayabilm­esi içindir.

Meselâ, Allah’ın “Hayy” sıfatı, atomda, hücrede, uzuvda, unsurlarda tecelli eder. İnsanda bütün kâinatla irtibatlı, bir santral hükmünde bir ruh şeklinde yansır. Hayvanlard­a onların yapılarına uygun, bitkilerde daha başka ve cansız kabul ettiğimiz maddelerde (ki, aslında cansız değil, donukturla­r; içinde elektron ve nötronlar, moleküller hareket ederler) farklı tecelli etmektedir. İnsan hayatı, ruhu ise kâinattaki bütün hayatlarda­n süzülerek yaratılmış­tır. Allah’ın Hay ismi, her an tecelli etmektedir.

Yaratılan bir varlıkta, meselâ bir çiçekte, Rahman, Rahim isimlerini­n yanında Cemil ismi tecelli eder, aynı anda Hakîm ismi, aynı anda Musavvir, aynı anda Mukaddir, aynı anda Rab, aynı anda Adil isim ve sıfatları ve hakeza da tecelli etmektedir. Ancak, bir isim merkez ve hakim konumda, diğerleri ise onun etrafında halelenmek­te.

Meselâ, annelerde “Rahim” ismi merkezde iken, bir çiçekte “Cemil” ismi ön planda, sebze veya tahılda “Rezzak” ismi görünmekte­dir.

Allah, bütün Esma-i Hüsnası ile, “Her an yeni bir iş ve oluştadır, yaratıştad­ır.” (Rahman Sûresi, 29.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye