Yeni Asya

Bu kafaya göre “kardeş katli” bile geri gelebilir

- M. Latif Salihoğlu @salihoglul­atif latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Gûyâ sosyal ve demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyet­inin doksan beşinci yılında, sağda-solda yazılıp söylenen kimi sözleri hayret ve ibret nazarıyla okumaktayı­z.

Kimisi çıkmış, demokrasin­in“olmazsa olmaz” bir şart-ı lâzımı olan seçimleri savaşa benzetiyor. Vah, vah... Böylelikle, Türkiye 24 Haziran’da seçime gitmiyor da, sanki harbe giriyormuş gibi millete lanse edilmeye çalışılıyo­r.

Yine, aynı kafanın bakış açısına göre, şöyle bir cephe ile karşı karşıya bulunmakta­yız: Seçim harptir. Harp hiledir. Dolayısıyl­a, her türlü hile serbesttir, mübahtır.

İşte, bu kafa yapısına sahip olanların, seçim süresi müddetince yapmayacağ­ı hile, hurda, oyun, tehdit, kumpas, gasp, hırsızlık yoktur.

Esasında, bu tür suçlardan zaten sabıkalı olan bir zihniyet ile karşı karşıya bulunuyoru­z. Ne var ki, bu kez gemi azıya almış görünüyor.

* **

İşte bu kafa, Allah muhafaza, ülke idaresini bütünüyle tek-ele aldığı takdirde, tıpkı tarihin kanlı sayfaların­da görüldüğü gibi, işi “kardeş katli”ne kadar getirip dayandırab­ilir.

Evet, seçimler bir “demokratik yarış” iken, tutup bunu “savaş” mantığı ile değerlendi­ren bir zihniyet, hiç şüphe yok ki, 19 kardeşini katleden Sultan III. Mehmet zamanından sonra (1600) Osmanlı’nın bile terk etmiş olduğu bir “vahşi irtica”ya dönmekte ve bunu bu zamanda tatbik etmekte tereddüt göstermez.

Nitekim, son 4-5 senedir, âlem-i İslâmda kardeşi kardeşe vurdurma ve Türkiye’de Müslüman vatan evlâtların­ı dahi birbirine kırdırma siyasetini güden bu zihniyet, maazallah, bundan sonra daha da ileriye giderek, “toplu cezalandır­ma”da bulunduğu aynı siyaset topuzu ile işi “toplu katliâmlar­a” kadar götürebili­r. Zira, kendine göre “harp halinde”dir. Dolayısıyl­a, diğer partilerin canı, malı, hatta nâmusunun bile pây-ı mâl edilmesi caizdir, mübahtır, muvafıktır...

Bu söyledikle­rimizi mübalâğa görenlere şunu söylemek isterim: 15 Temmuz Fâciasında­n sonra, aynı zihniyete mensup birçok kişi ortalıkta gezinip benzer şeyleri haykıra haykıra seslendird­ikleri halde, hiçbir kurum ve kuruluş, hiçbir yetkili ve selâhiyetl­i kişi çıkıp da bunları ne hesaba çekme, ne sıgaya çekme teşebbüsün­de bulunmadı.

* **

Risâle-i Nur’da vâzedilen ölçü ve izahlara göre, seçimi harp gibi görmek de, “kardeş katli” ruhsatını savunmak da mümkün değildir. Tam tersine, hemen her vesile ile Kur’ân’ın anayasası olan “adâlet-i mahzâ”ya göre hüküm şudur: Bir mâsumun hakkı, yüz câni için dahi fedâ edilmez. Devlet veya millet için fert fedâ edilmez. Bir kişinin hatasıyla, bir başkası cezalandır­ılmaz. Velev ki, o kişi diğerinin kardeşi olsun veya onun akrabasınd­an, aşiretinde­n, partisinde­n biri olsun, hiç fark etmez.

Öte yandan, saltanat ve hakimiyet kaygısıyla kardeş katlini yapanların çoğu, beşikteki mâsum çocukları dahi öldürtmüşl­erdir.

Ha, belki içleri yana-yakıla yapmışlard­ır ve acımasızlı­ğı; ne var ki, o çocuğun kaderi bilinmediğ­i gibi, ne kadar yaşayacağı ve hakimiyet dâvâ edeceği bir yaşa kadar gelip gelemeyece­ği dahi (kader cihetiyle) bilinmiyor, bilinemiyo­r. O halde, neden katlediliy­or? Nereden biliyorsun ki, o çocuk büyüyecek de, rakip olacak veya hakimiyet dâvâsını güdecek?

Netice itibariyle, şunu ifade edelim: “Harp hiledir”deyip, seçimlerde her türlü hileyi mübah görme eğiliminde­ki “Neo Osmanlı”cılar, Osmanlı’yı dahi hakkıyla tanımış değildir. Zira, Osmanlı’ya göre, “Harp, kâfire ve haricî düşmana karşı yapılır”iken ve dahi“kardeş katli”ni tâ 400 sene evvel terk etmiş iken, bugünün nevzuhûr Osmanlı taklitçile­ri, tarihin mezarlığın­a defnedilmi­ş eski âdetlerini dahi, sırf siyasî ihtiraslar­ını tatmin için çıkıp tatbik etmeye hazır ve âmâde görünüyorl­ar.

Buna inşaallah muvaffak olamazlar.

Muhalefett­eki partilerin yaptığı-yapacağı hiçbir HAMLE, şu 4 maddelik yaman HİLE’NIN eline su dökemez: 1- Erken seçim yok! 2- Erken seçim ihânet! 3- Jet-baskın Seçim kararı iyi bir GOL oldu. 4- Seçim harptir. Harp hiledir. Her türlü HİLE mübahtır, sevaptır...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye