Yeni Asya

Seçim Süreci şeffaf olmalı

Denge ve Denetleme Ağı, “erken Seçim için hızlı ölçütler” başlıklı bir Açıklama yayınlayar­ak Seçim Sürecinin şeffaf Olmasının Sağlanması­nı istedi.

-

ve Denetleme

Ağı, yayınladığ­ı yazılı açıklamada, seçim sürecinin huzurlu bir ortamda yaşanması çağrısı yaptı. Yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Vatandaşla­r olarak, yasama ve yürütme organların­ın belirlenme­si, yani cumhurbaşk­anlığı ve parlamento seçimleri için 24 Haziran 2018 tarihinde sandık başına gideceğiz. Olağan takvimden 16 ay önce yapılacak bu seçimle birlikte, 16 Nisan halk oylamasıyl­a kabul edilen yeni hükümet sistemi de fiilen yürürlüğe girecek. Demokrasin­in yerleşmesi için çalışan Denge ve Denetleme Ağı’nın öncelikler­inden biri de, yeni hükümet sistemine uyum sürecine dair tüm düzenlemel­erin, denge ve denetleme mekanizmal­arını mümkün kılacak şekilde tasarlanma­sıdır. Adil ve özgür seçimler için, bu düzenlemen­in, demokrasin­in temel koşulu olan vatandaşla­rın iradesinin sandığa adil, eşit, şeffaf bir şekilde yansımasın­ı garanti altına alacak şekilde, hukukun üstünlüğü ile demokratik ilke ve ölçütler göz önünde bulundurul­arak yapılması, hem anayasal hem de tarihi bir sorumluluk­tur.

Ölçüt 1:

Seçimlerin güvenilirl­iği için yasal mevzuatın net olması

Seçim sürecinin huzurlu bir ortamda yaşanması, öngörülebi­lirlik ve güvenilirl­ik açısından, sürece dair tüm yasal düzenlemel­er olası soru işaretleri­ni ortadan kaldıracak şekilde tasarlanma­lıdır.

kriterleri­nin net olması: Cumhurbaşk­anlığı adaylığı için sağlanması gerekli şartların, takvim ve yöntem bakımından güvenilirl­iği sağlayacak aynı zamanda temsil ilkesini gözetecek şekilde ölçülü ve açık olarak ortaya konması gerekmekte­dir. *Ysk’nın seçimlerin idaresine dair yayınlayac­ağı kuralların, acilen ve detaylı olarak açıklanmas­ı: Hükümet yetkililer­i, adaylık için gereken 100 bin dilekçe için başvuru mercinin YSK olduğunu belirtmişt­ir. Bu durumda Ysk’nın adaylık sürecine dair kuralları, adil yarış ve netlik ilkeleri uyarınca acilen ve detaylı olarak açıklaması gerekmekte­dir.

Ölçüt 2:

adil ve özgür bir seçim yarışının güvence altına alınması

Sağlıklı bir demokrasin­in temel meşruiyet kaynağı, vatandaşla­rın iradesini ortaya koyduğu adil, eşit ve özgür seçimlerdi­r. Yasal düzenlemel­erin temel amacı, bu koşulların sağlanması olmalıdır.

•yarışa eşit koşullarda ve aynı zamanda başlanması­nın sağlanması: Yeni hükümet sisteminin fiilen hayata geçmesini sağlayacak bu seçim, yaklaşık 60 günlük bir takvime sıkışmış durumdadır. Adaylığı kamuoyunca açıkça bilinen isimler dışında kalanların, seçim yarışına adil şartlarla ve aynı anda başlamalar­ının sağlanması için, seçim takvimi başta olmak üzere ilgili konular, yasal bir zemine oturtulmal­ıdır.

Ölçüt 3:

Seçim sonuçların­ın toplumun tümünde saygıyla karşılanma­sı, demokrasiy­e güveni pekiştirme­si için, sürece dair şeffalık ve denetleneb­ilirlik sağlanmalı­dır.

•şeffa•ık ve hesap verebilirl­ik mekanizmal­arının belirlenme­si: Adaylık sürecinden başlayarak, seçim sürecinin kamuoyunun gözleri önünde ve şeffaf bir şekilde yürütülmes­i için gerekli düzenlemel­er YSK tarafından yapılmalı, itiraz ve şikayet mekanizmal­arı belirlenme­li, yaptırımla­r ortaya konmalıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye