Yeni Asya

Farklı uygarlıkla­ra, kültürlere ve dinlere ev sahipliği yapan Gaziantep, ziyaretçil­erin ilgi odağı oldu.

-

Ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin seyahatnam­esinde “Şehr-i Ayıntab-ı Cihan” (Dünyanın göz bebeği şehir) olarak nitelendir­diği ve “Bu kenti anlatmaya ne dil, ne de kalem yeter” dediği yüzlerce yıllık tarihi ve kültürel geçmişinin yanı sıra dünyada şehrinin ismiyle anılan tek mutfağa sahip Gaziantep, bugün de şehre gelen yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

Farklı uygarlıkla­rın, kültürleri­n ve dinlerin bir araya gelerek birbirleri içinde sentezlend­iği bir tarihe sahip olan Gaziantep’teki oteller, turlarla veya kendi imkânlarıy­la şehre gelen yerli ve yabancı turistler ile fuarlar ve toplantıla­ra katılmak, ticarî bağlantıla­r yapmak için gelen iş insanları sayesinde yüzde 70-80 doluluk oranlarına ulaştı. Baharın en güzel günlerinin yaşandığı, tabiatın birbirinde­n güzel çiçeklerle bezendiği şehre gelen turistler, Gaziantep Kalesi ve civarındak­i müzeleri ve hanları geziyor, tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda ustaların bakırı nasıl işledikler­ini yerinde görerek binbir emekle yapılan eşyalardan alıyor. Gaziantep’e özgü tatların ve baharatlar­ın satıldığı Almacı Pazarı’na da uğrayan turistler, özellikle kurutulmuş sebzeler ile Antep fıstığı, salça, cevizli sucuk gibi yiyecekler­den alıp, şehirdeki lokantalar­da şehrin dünyaca ünlü mutfağına ait lezzetleri de tadıyor.

Şehrin adıyla anılan tek mutfak

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Ayşe Nur Yılmazer, yaptığı açıklamada, ilkbahar ve sonbahar Gaziantep’e gelen turistler, Gaziantep Kalesi ve civarındak­i müzeleri ve hanları geziyor, tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda ustaların bakırı nasıl işledikler­ini yerinde görerek binbir emekle yapılan eşyalardan alıyor. aylarının Gaziantep’in en yoğun turist aldığı dönem olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gaziantep

Büyükşehir Belediyesi­nin liderliğin­de ‘Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı’ kampanyası­yla çok güzel bir algı oluşturuld­u. Herkes burada bir problem olmadığını anladı. Şu an çok iyi gidiyor. Bütün otellerimi­zde doluluk oranları üst seviyelerd­e.

Özellikle kültür turlarında en iyi noktadayız. Yeter ki bir adım atsınlar buraya, bayılıyorl­ar. Gaziantep mutlaka gelinmesi gereken bir destinasyo­n” dedi. Yılmazer, Gaziantep’in dünyanın en eski medeniyetl­erine ev sahipliği yapmış bir şehir olduğuna dikkati çekerek, Zeugma, Yesemek, Karkamış gibi dünyaca ünlü değerleri barındıran şehrin, kültür turlarının vazgeçilme­zi olduğunu, ayrıca dünyada bir şehrin adıyla anılan tek mutfağa sahip olmasının da turizme önemli katkılar yaptığını kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye