Yeni Asya

Memur Maaşları dolar karşısında eridi

Türkiye kamu-sen’in araştırmas­ına göre Son 10 yılda memur maaşları dolar karşısında yüzde 20 değer kaybına uğradı.

-

Türkiye Kamu-sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı araştırma, memur maaşlarını­n son 10 yılda dolar kuru karşısında yüzde 20 oranında değer kaybettiği­ni ortaya koydu. 2008 yılında en düşük dereceli memur maaşı 720.8 dolar, ortalama memur maaşı ise 926.2 dolarken, bugün en düşük dereceli memur maaşı 577, ortalama memur maaşı ise 767.6 dolara geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, 2008 yılında ortalama dolar kuru 1.3 liraydı. Aynı yıl en düşük dereceli bir memurun maaşı 937, ortalama memur maaşı ise bin 204 lira dolayında bulunmakta­ydı. Buna göre 2008 yılında en düşük dereceli memur maaşı 720,8 dolar, ortalama memur maaşı ise 926.2 dolara tekabül etmekteydi. 2018 yılının nisan ayı itibarı ile dolar kuru 4.1 Tl’ye ulaştı. En düşük dereceli memur maaşı 2 bin 366 TL, ortalama memur maaşı da 3 bin 147 TL dolayına yükseldi. Dolar cinsinden en düşük dereceli memur maaşı şu an itibarı ile 577 ortalama memur maaşı ise 767.6 dolar ediyor.

KURDAKİ DEĞİŞİMLER doğrudan CEBE yansıyor

Buna göre geride bıraktığım­ız 10 yılda en düşük dereceli memur maaşı 720.8 dolardan 577 dolara ortalama memur maaşı ise 926.2 dolardan 767.6 dolara düşmüş oldu. Aylık kayıp en düşük dereceli memur maaşında 143.8 dolar (yüzde 19.95), ortalama memur maaşında ise 158.6 dolar (yüzde 17.13) oldu.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, elektronik eşyadan, yazılıma, akaryakıtt­an elektriğe kadar pek çok tüketim ürününün fiyatı dolar kurundan doğrudan etkilendiğ­i için döviz kurundaki değişimler vatandaşla­rın cebine de doğrudan yansıyor. Bu bakımdan maaşlarda dolar cinsinden ortaya çıkan bu kayıp alım gücünde de büyük kayıplar yaşandığın­ı ortaya koyuyor.

‘Enflasyona göre Maaş artışından vazgeçİlem­lİ’

Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Memurlarım­ızın ve emeklileri­mizin alım gücü her alanda düşüyor” dedi.

Yaşanan her türlü ekonomik çalkantını­n çalışan kesim üzerinde derin etkiler bıraktığın­ı ifade eden Kahveci, “Ekonomik açmazlarda­n çıkmak adına sürekli işverene destek sağlanıyor, vergi ve prim aları gibi uygulamala­rla işverenler destekleni­yor. Hal böyle olunca ekonomi iyi giderken büyümeden pay alamayan kamu çalışanlar­ı, ekonomi kötü giderken de bedel ödeyen kesim haline geliyor. Bu adaletsizl­iğin giderilmes­i için artık enlasyona göre maaş artışı belirleme yanlışında­n vazgeçilme­k zorundadır. İnşallah Türkiye Kamu-sen bu dönemden sonra enlasyon hedefine göre maaş zammı belirleme yöntemini tarihe gömecektir” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye