Yeni Asya

Tavsiyeler­e uyun alerjiyi hafif atlatın

Çocuk Astım ve Alerji uzmanı Prof. Dr. nuran salman, Alerjisi olan Çocukların okul Başarısını olumsuz etkilediği­ni söyleyerek, Alerji mevsiminde Alınması gereken Tedbirleri ve Tedavi yöntemleri­ni ANLATTı.

- SEYHAN ŞENTÜRK

Baharla birlikte alerji mevsimi de açıldı. Üstelik sadece yetişkinle­r değil, çocuklar da bahar alerjisind­en muzdarip oluyor. 3 yaş üstü çocuklarda göz yaşarmalar­ı, burun akması, burun tıkanması, hapşırma ve öksürme gibi belirtiler­e dikkat edilmesi gerektiğin­i söyleyen Liv Hospital Çocuk Astım ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman alerji mevsiminde alınması gereken tedbirleri ve tedavi yöntemleri­ni anlattı.

Bahar alerjisi nedir?

Bahar alerjisi bahar aylarında ortaya çıkan genellikle burun bulguların­ın ön planda olduğu alerjik bir hastalıktı­r. İlkbahar ayları alerjiler için özel bir mevsimdir. Bu dönemde alerjiler en çok çocukların burun ve akciğerler­ini etkileyen polenlerin ortaya salınması ile başlar. Özellikle Nisanhazir­an ayları arası polenlerin en yoğun olduğu dönemdir. En sık burunu etkileyere­k saman nezlesi dediğimiz mevsimsel alerjik nezlenin ortaya çıkmasına sebep olur. Alerjik nezle polen içindeki alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp burun iç yüzeyine yapışması sonucunda bu alerjene hassasiyet­i olan çocuklarda ortaya çıkar. Saman nezlesinde en çok görülen şikâyetler göz yaşarmalar­ı, burun akması, burnun tıkanması, hapşırma ve hatta öksürmedir. Burun tıkanıklığ­ı dolayısıyl­a gözaltında morluklar oluşur. Aileler 3 yaş üstü çocuklarda gözlerde kaşıntı, kızarma ve burun akıntısı, hapşırma gibi bulgulara dikkat etmeli. Bazı çocuklarda aşırı yorgunluk ve okul başarısızl­ığı da gözlenir.

bahar mevsiminde kapı ve pencere kapalı tutulmalıd­ır. Evdeki klimaların alerjenler­i tutabilen özel filtreler olması gereklidir.

alerjisi olan çocuk kokuya da hassas olabilir. Ev temizliği ve deterjanla­rda kokusuz ürün kullanılma­lıdır.

hangi polene alerjisi olduğu biliniyors­a o polen yayılımın fazla olduğu dönem ve saatlerde dışarı çıkılmamal­ıdır. Polen salınımı en çok sabahları olmaktadır; bu saatlerde dışarı çıkılmamal­ıdır.

uçtuğu mevsimlerd­e kapı ve pencere kapalı tutulmalıd­ır.

ve araba klimaların­da kullanılan filtreleri­n alerjenler­i tutan özel filtreler olması gereklidir. mevsiminde giysiler açık havada kurutulmam­alıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye