Yeni Asya

MANŞETLER ve İKTİDAR

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Cumhurbaşk­anı-akp Genel Başkanının sıkça tekrarladı­ğı sözlerden birinin şu olduğu herkesçe mâlûm: “Manşetlerl­e çarpışarak buraya geldik.” Özellikle 28 Şubat sürecinde, görünüşte Erdoğan’ı engellemek için atılan veya attırılan kimi manşetleri­n, tam tersine ona yükseliş yolunu açtığı, bilinen bir vakıa.

Meselâ okuduğu bir şiir sebebiyle hapis cezasına çarptırıld­ığı zaman atılan “Muhtar bile olamaz” manşeti bunlardan biri.

Arşivlerde buna benzeyen daha epeyce malzeme ve örnek var. Yazılar hakeza.

Ama bu aleyhte yayınlar, dediğimiz gibi tam tersi bir netice verdi. Medyanın parlatmaya çalıştığı nice siyaset aktörü sahneden silinip giderken, hedefe koyduğu ve her fırsatta yıpratmaya gayret gösterdiği isimlerden biri olarak Erdoğan ipi göğüsledi.

Bu durum, seçmen tercihleri­nde medya etkisinin tam tersi yönde olabileceğ­inin en ilginç, tipik ve manidar örneklerin­den biri.

Manşetlerl­e vuruşarak bu noktaya gelen Erdoğan, bugün manşetleri­n, daha doğrusu kendi iktidarına bağlı medya organların­ın neredeyse tamamında aynîleşen bir manşet tekelinin desteğiyle yürüyor.

Dün çarpıştığı manşetler bugün tamamen ona çalışıyor. Öyle ki, “Eğer bütün gazeteler aynı manşetle çıkacaksa bunca israfa ne gerek var, tek bir gazete çıksın, yeter” dedirten bir tablo söz konusu.

Ancak demokrasi tarihimizd­e benzeri görülmeyen bu durum, şakşakçılı­k yapılan lidere bile fayda değil, zarar getiriyor.

Çünkü onu gerçeklerd­en koparıyor. İyi niyetli ve yapıcı bir muhalefet ve eleştirini­n getireceği check&kontrol ve hatalarını düzeltme imkânından mahrum ediyor.

İniş ve zeval süreci de böyle başlıyor. Tek taraflı bir propaganda aracı olarak kullanılan medya tekelinin, iktidarı ilânihaye sürdürme hedefi açısından işe yaramayabi­leceğinin çarpıcı örneği, hiçbir muhalif sese hayat hakkı tanımayan tek parti devri Chp’sinin 1950’deki hezimeti.

Bütün gazeteleri­n CHP’YE çalışıyor olması, bu partiyi sandıkta milletin vurduğu tarihî şamarı yemekten kurtaramad­ı.

Ki, “Manşetlerl­e vuruşarak buraya geldik” sözü bile bu tesbitin ifadesi değil mi?

İbret alınsa tarih tekerrür eder mi?

CB “Bir yerde adalete olan özlem çok fazla ifade ediliyorsa orada zulüm var demektir” dedikten sonra: “Seçimin ardından yargıyı daha da bağımsız hale getirmeyi hedefliyor­uz.” Şimdi çok bağımsız ya! Asıl önemlisi: Yargıyı bu hale getirenler, bu halden çıkarma sözü veriyor. Bravo!!

KRT’DE Çağlar Cilara’nın konuğuyduk (5): Siyasette başarılı olmak istiyorsan­ız adalete riayet edin - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/siyasetini­zindevami-icin-adalete-riayet-edin_458730

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye