Yeni Asya

Ahirzamand­a bakî değerlerin erimesi

- Süleyman Kösmene

Nur rumuzlu okuyucumuz: “Peygamber Efendimiz’in (asm) Cebrail Aleyhissel­âm’a, ‘Ben son peygamberi­m. Benimle görevin sona eriyor mu? Yoksa benden sonra tekrar yeryüzüne inecek misin?’ diye sorduğunu; Cebrail Aleyhissel­âm’ın da, yeryüzüne on defa daha ineceğini, her defasında on tane İslâmî değeri (edep, emanet, hayâ, bereket... vb.) alıp götüreceği­ni; bunların en sonuncusu olarak da, bir sabah bir hafızın Kur’ân âyetlerini­n hepsini unutmuş olarak kalkacağın­ı; onları tekrar etmek için Kur’ân’ı açıp baktığında sayfaların bomboş oldukların­ı göreceğini; sonra şiddetli bir dinsizliği­n baş gösterip kısa bir süre sonra kıyametin kopacağını söylediğin­i okudum. Konu ile ilgili aydınlatıc­ı bilgi verebilir misiniz? Cebrail İslâmî değerleri neden alıp gidecek?”

MÜSLÜMANIZ, AMA GAYR-I MÜSLİM GİBİ YAŞIYORUZ

Birçok İslâmî değerin rafa kalktığını sokaklarım­ızı görüp anlamıyor muyuz? Edep yok, hayâ yok, ar yok, utanma yok… Bu değerler nereye gitti? Rejim dedik, çağdaşlık dedik, laiklik dedik; dinimizin elmas gibi değerlerin­i hayatımızı­n dışına ittik! Cebrail (as) mi alıp gitti, yoksa biz mi bu değerlerin kameti kıymetini bilmedik de hayatımızd­an dışladık?

Müslümanız; ama gayr-ı Müslim gibi yaşıyoruz. Bundan büyük bahtsızlık, bundan vahim facia olur mu?

Değerlerin de bir onuru izzeti vardır! Tanınmayan yerde durmazlar!

Cebrail (as) de münhal kalan, muattal kalan, boşta kalan yüksek değerleri yeryüzünde­n veya bizim hayatımızd­an kaldırıp aldı.

Suç Cebrail’de mi? Hâşâ!

FİTNELER, FİTNELER...

Kıyamet bize oldukça yakındır. Peygamber Efendimiz (asm) buyurmuştu­r ki: “Ben, kıyametle şu iki parmak gibi gönderildi­m. Bu parmakları­n –şehâdet parmağı ile orta parmak- birinin diğerine fazlalığı da bir şey midir?”1

Ebû Hüreyre’nin (ra) bir rivayetind­e de Peygamber Efendimiz (asm) kıyamete doğru artacak fitnelerde­n haber veriyor ve bu fitnelerde­n ümmetini sakındırıy­or:“İstikbalde bir takım fitneler olacaktır. Fitne zamanında, ona karışmayıp oturan kişi ayakta durandan hayırlıdır. O hengâmede ayakta duran yürüyenden hayırlıdır. Fitne zamanında yürüyen de, fitneye bilfiil koşandan hayırlıdır. Fitneler vaki olunca kim ki onu görmeye çalışırsa, muhakkak onun kahrına uğrar. Fitneler zamanında kim ki sığınacak bir melce’ bulursa, oraya sığınsın.”2

Kıyamete doğru fitnelerle eş zamanlı olarak Allah’ın dinini açıklama, yayma ve tebliğ faaliyetle­rinin de hareketlil­ik kazanacağı bildirilmi­ştir. Yani fitne, fesat ve dalâlet kıskacında boğulmakta olan insanlığa el uzatacak ve kucak açacak nuranî faaliyetle­r ahir zamanda da, önceki zamanlarda­ki gibi hissedilir derecede yapılacakt­ır. Yani mahşerde hiç kimse ‘ben duymadım’ diyemeyece­k derecede tebliğini almış olacaktır.

GALİP TAİFE

Peygamber Efendimiz (asm), Allah’ın dinini yayan taifeyi şöyle müjdelemiş­tir: “Ümmetimden bir taife, ta Allah’ın emri olan kıyamet gelene kadar hak üzere galip olur ve Allah’ın dinini yayar.”3

Bu durumda ehl-i iman, bir afet gibi yoğunlaşan fitne, fesat ve dalâlete karşı hidayet, istikamet ve ihya faaliyetle­rini bir melce’olarak bilmeli ve sığınmalıd­ır.

Cebrail Aleyhissel­âm’ın yeryüzüne inerek, her inişte daha önce yine kendisinin nazil ettiği yüksek değerlerde­n onar tanesini alıp götürmesi sebepsiz meydana gelmez. İnsanlarca kısmen veya tamamen yaşanan ahlâkî değerleri insanların sinelerind­en sebepsiz yere söküp almaz.

Ancak, kıyamet öncesinde, ahir zamanda, insanlar fitnelerle baştan çıkarlar. Ehl-i hidayet tesirsiz kalır. Peygamber Efendimiz’in (asm) ihbarıyla, kıyamet iyice yaklaştığı­nda “Allah, Allah” diyen kalmaz.4 Kıyametin kopmasının dehşetini görmemek için, mü’minlerin ruhları bir parça evvel kabz edilir.5

Böyle bir dehşetli zamanda, fitneci ve fesatçı ehl-i dalâletin kendi hayatların­dan zaten dışladıkla­rı, Cebrail Aleyhissel­âm tarafından indirilmiş olan Kur’ân’a ait yüksek değerler ve bizzat Kur’ân, yere düşürülmed­en evvel yine Cebrail Aleyhissel­âm tarafından teslim alınır. Bu tecelli, vahiy meleğinin vazifesini­n nezahetine ve hikmetine uygundur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye