Yeni Asya

Medya, sorumluluğ­unu unutmasın

Türkiye’de TEK sesli basın Tartışmala­rı sürerken rtük başkanı Prof. dr. ilhan yerlikaya medyaya çağrıda bulundu ve basının “objektif” davranması gerektiğin­i söyledi.

-

Trt’nİn ‘asgarî fırsat eşitliği ve ifade imkânı’ sağladığın­ı savunan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, erken seçimler için “medyaya sorumluluk­lar düştüğünü”, basının “objektif” davranması gerektiğin­i söyledi. 16 Nisan 2017 yılında gerçekleşe­n Anayasa Referandum­u’nda eşit propaganda zorunluluğ­una karşı devletin yayın organı TRT, ‘Evet’ için 28 saat, ‘Hayır’ içinse sadece 1.5 saat ayırmıştı. Devlet televizyon­unun bu yanlı yayın politikası RTÜK tarafından hazırlanan raporda da yer almıştı.

Türkiye medyası sahiden çoğulcu mu?

“Türkiye’de Allah’a şükür medyamız çoğulcu bir yapıda” diyen Yerlikaya şöyle dedi: “Avrupa’da bile bu kadar çoğulcu yapı yok. Ülkemizde bin 700 tane yayın yapan radyo, televizyon var. Bunlar değişik mecralarda yayın yapmakta.. Yani çok az oy oranı

Prof. Dr. İlhan Yerlikaya olan partinin bile neredeyse kendisini anla- tabileceği organlar var. Dolayısıyl­a liderler kendisini çok rahat ifade edebilecek­ler.” Doğan Grubunun Demirören’e satılmasın­ı medya kan kay- bediyor’ şeklinde yorumlayan köşe yazarları ve aydınlar da Türkiye medyasında­ki son satış hamlesini ‘Tek parti tek adam rejimi için tek sesli medya” olarak değerlendi­rmişti.

Gerileme durmuyor

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) örgütünün her yıl yayınlandı­ğı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporların­ı geçtiğimiz günlerde yayınlamış­tı. Raporda ‘Türkiye 2018’de bir önceki yıla göre iki basamak gerileyere­k 180 ülke arasında 157’nci sırada yer alıyor’ tesbitine yer verilmişti. RSF Aktivistle­ri rapor ardından yaptıkları açıklamala­rda Türkiye’de tek sesli bir basın olduğunu ve bu yanlışın betonlaşar­ak sabit kaldığını belirtmişl­erdi.

Aktivist Türkiye’deki seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesine tek sesli basının gölge düşürebile­ceğini belirtmişt­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye