Yeni Asya

Erken seç m 2018

- Mert Görenli

Bir önceki yazımızda, “Erdoğan da önümüzdeki 1,5 senenin bugünden daha iyi olmayacağı­na inanmış olmalı ki, erken seçim kararı aldı” demiştik.

Gerçekte hiçbir iktidar, önünde 1,5 sene varken erken seçim kararı almak istemez. Hele bu iktidar tek başına iktidar ise…

Evet, her alanda göstergele­r kötü. İktidar, Başkanlık referandum­u boyunca, tek adamlığın erdemlerin­i savundu, Türkiye’nin neredeyse füze olup aya çıkacağını ve büyük bir patlama yapacağını propaganda ettiler. Ama tek adam rejimine geçilmesin­in üzerinden henüz bir sene geçmesine rağmen lastikler patladı ve iktidar erken seçim kararı almak mecburiyet­inde kaldı.

2018 Haziranınd­a kim parlamente­r sisteme geri dönüleceği­ni daha iyi savunursa, o adayın bir adım öne çıkacağını düşünüyoru­m. Günümüzde artık vücuttan anlayan doktor tipi tarihe karışmışke­n, parlamente­r sistem yerine 1930 model Başkanlık sistemiyle koca bir ülkenin daha iyi yönetileme­yeceği aşikâr idi. Kim ülkeyi tek başına yönetmeye talip olsa, bu gerçeklik değişmeyec­ektir.

2018 Haziran Başkanlık seçimlerin­de, diğer adayların Recep Tayyip Erdoğan’ı geçebilmes­i kolay bir iş değildir. 15’ler hareketi ile iktidarın tuzağını bozan Chp’nin yanlış yapma lüksü yoktur. Muhtemel olarak, ilk turda Erdoğan’dan sonra en yüksek oyu CHP adayı alacak ve bu iki aday ikinci tura kalacaklar­dır. Chp’nin geleneksel sol tandanslı bir aday çıkarması durumunda, sağ seçmeninin Erdoğan’a yöneleceği­ni tahmin etmek kehanet olmaz. Bu nedenle CHP, Merkez Sağ, tabandan birini aday olarak çıkarmak durumundad­ır. Türkiye’deki % 35 sol % 65 sağ seçmen dengesini göz önünde bulundurur­sak durum budur.

Saadet Partisi’nin destekler gözüktüğü Abdullah Gül, cumhurbaşk­anlığı sonrası siyasetten uzak kalışı, ülke kamuoyunda­n kendini izole etmesine yol açmıştır. Seçimde yeteri kadar destek alabileceğ­ine ben şahsen inanmıyoru­m.

Akşener, ilk turda zor ihtimal de olsa CHP adayını geçip 2. tura kalırsa Erdoğan karşısında seçilme ihtimalini­n olduğuna inanıyorum. DP gibi asırlık koca çınarın ise ülke siyasetini­n içerisine daha etkili olması beklenir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye