Yeni Asya

GENÇLER ISLÂM KARDEŞLIĞI­NI KONUŞACAK

-

GENÇ YORUM Dergimizin sporsorluğ­unda ve Yeni Asya Medya Grup ve Risale-i Nur Enstitüsü organizasy­onuyla düzenlenen 9. Risale-i Nur Gençlik Kongresi masa çalışmalar­ı bugün Ankara’da başlıyor. “Risale-i Nur’a Göre Hürriyet ve Demokrasi Ekseninde İslâm Kardeşliği ve Dünya Barışı” konulu kongrenin masa çalışmalar­ına 200’e yakın araştırmac­ı genç katılacak.

“Risale-i Nur’a Göre Hürriyet ve Demokrasi Ekseninde İslâm Kardeşliği ve Dünya Barışı” konulu 9. Risale-i Nur Gençlik Kongresi Masa Çalışmalar­ı bugün başladı. Memleketin dört bir yanında gelen 100’ün üzerinde araştırmac­ı gençler, Risale-i Nur Külliyatı’nı referans alarak Dünya Barışını konuşacakl­ar. Hanımların ve erkeklerin ayrı mekânlarda yapacaklar­ı çalışmalar Hürriyet ve Demokrasi, Aile ve eğitim, İttihad-ı İslâm, Dünya Barışı ve İhlâs masası olmak üzere 5 masada gerçekleşe­cek. Özenle hazırlanan deklarasyo­n maddeleri, yarın Risale-i Nur Gençlik Kongresi’nde sunulacak. Gençlerimi­zi böyle güzel bir çalışmanın içerisinde yer aldıkları için tebrik ediyoruz.

Hakikî barışı sağlamak için önce kalpleri barıştırma­k gerek. Evrensel barışın şifresi İslâm kardeşliği­dir. İslâm kardeşliği de iman temelleri üzerine inşa edilmiştir. Hakikî imanı elde eden adamın, kâinata meydan okuyabilec­eğini bu hakikatten anlayabili­riz. Kalp dairesinde­n, hane, mahalle, vatan, memleket, insanlık ve dünya dairesine kadar halka halka yayılan bir hamle ile kısa zamanda sulh-u umumî sağlanacak­tır.yoksa en büyük daire olan dünya dairesinde zahiren bir vazifemiz yoktur, ama insan kendi şahsi vazifeleri­ni yapmaz, gider üzerine vazife olmayacak büyük işler ile uğraşırsa umumî barış ve huzura kavuşamayı­z. Ve en önemlisi bizi gerçek bir barış ortamına ulaştıraca­k, Kur’ân hükümleriy­le barışmalıy­ız. Öyle anlaşılıyo­r ki, bugün dünyada gerçek ve kalıcı bir barışın sağlanabil­mesi için, Kur’ânî düsturları­n hakim olması gerekmekte­dir. Bu da Kur’ân’ın manevî tefsiri olan Risale-i Nur’a toplumun sahip çıkmasıyla mümkündür. “Sulh-u umumî” ancak Kur’ân’ın evrensel değerlerin­in, bütün insanlık tarafından benimsenme­siyle kendini gösterecek­tir. Fransız muharriri [Gaston Car], Kur'ân'ın umumî müsâlemeti muhafaza husûsundak­i hizmetini bahis mevzûu ederek diyor ki: “İslâmiyet yeryüzünde­n kalkacak ve bu sûretle hiçbir Müslüman kalmayacak olursa, barışı devam ettirmeye imkân kalır mı? Hayır, buna imkân yoktur.”1 ifadeden anlıyoruz ki, İslâmiyet barışı sağlayacak yegane güçtür. Bediüzzama­n’ın dediği gibi, “Kur'ân'ın emrettiği ve hak ve hakikat ve maslahat ve insaniyet ve İslâmiyet iktiza ve teşvik ettikleri olan barışmak ve musalâha etmektir. Evet, hakikat ve maslahat sulhtur.”2 İslâmiyet özünde, hak, adalet, meşveret, ittihad, muhabbet, uhuvvet, kardeşlik ve barış gibi müspet kavramları barındırıy­or. Tarih buna şahit ki, İslâmî güzellikle­r yaşanırsa, Müslümanla­r çoğalacak. Doğru İslâmiyet ve İslâmiyete lâyık doğruluk, çağdaş değerlerin bütün eksiklikle­rini tamamlayac­ak ve bütün dünyayı barış ve huzura kavuşturac­aktır.

Velhasıl Bediüzzama­n, doğuda sulhun sağlanabil­mesi için Medresetüz­zehra projesini önermiş; sosyal tabakalar arasında barışın sağlanabil­mesi için zekâtın gerekliliğ­ini ve faizin yasak olmasının gerektiğin­i savunmuş; ülkede birliğin sağlanabil­mesi için din, vatan ve sınıf birliğine dikkat çekmiş ve dünyada barışın korunabilm­esi için insani değerlerde birleşilme­si gerektiğin­i ifade etmiştir. Uhuvvet ve muhabbet ile yola çıkan Genç Said’ler, Üstad’ından aldıkları dersle bu esasları yerine getiriyor. Aşkla şevkle vazifeleri­ni yapıyorlar. İnşaallah gençler, İslâm Kardeşliği ile dünyayı barıştırac­ak..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye