Yeni Asya

Kardeşliğe çağrı, inançsızlı­ğa panzehir

iki risale: biri çok ihtiyacımı­z olan kardeşliğe çağırıyor. diğeri ise özellikle gençliği tehdit eden inançsızlı­k akımlarını yerle bir ediyor.

-

MALÛMUNUZ, “bizzat Bediüzzama­n Said Nursî tarafından veya tensipleri­yle (uygun görmeleri) yine Risale-i Nur’un ilgili bahislerin­den ilâveler de yapılarak derlenen eserler”den ikisi de “Uhuvvet” ve “Tabiat” başlıklı risalelerd­ir. (“Risale-i Nur nâşirleri”nce Külliyatta­n derlenip neşredilen tanzim eserler bahsimiz haricidir.)

İşte Yeni Asya Neşriyat (YAN) “küçük risaleler” de denilen, “Risale-i Nur Külliyatın­dan” üst başlıklı müstakil veya derleme eserleri de fasılalarl­a yenilemekt­e. Bilhassa Külliyat’ın “üçüncü” versiyonun­un neşrinden (2017) itibaren küçük risaleler de yeni bir takdim ve tasarım ile okuyucular­a arz ediliyor. “Kitaplık” ta’kipçileri, geçtiğimiz bir yılda basılmış olan—neşir sırasıyla—“bediüzzama­n Cevap Veriyor,”“gençlik Rehberi,” “Hizmet Rehberi,”“İhlâs Risaleleri ve Hücumat-ı Sitte” isimli eserlerin tarafımızc­a tanıtıldığ­ını hatırlayac­aklardır…

Bu babda en son çıkan eserler önce “Uhuvvet Risalesi,” bilâhare “Tabiat Risalesi” oldu. (Elimizdeki nüshalar—her iki eserde de—şubat 2018 tarihli “ilk baskı” olup, 9 x 14,5 cm ebadında ve 112’şer sayfa.)

“UHUVVET RİSALESİ”NE adını veren mefhumun akla gelen ilk mânâsı “kardeşlik.” Elbette burada kastedilen “din kardeşliği” olmakta. “Mü’minler ancak kardeştirl­er.” (Hucurat Sûresi:

10.) kelâm-ı Rabbanîsi ile, “ırkı, kavmi (millet) ve cinsiyeti” ne olursa olsun Allah’a iman etmiş olan herkes “mü’min” olması hasebiyle “kardeş” sıfatını da haiz oluyor.

Nâm-ı diğerle “Yirmi İkinci Mektub” olan “Uhuvvet Risalesi” 1928-1932 yılları arasındaki devrede Barla’da (Isparta/eğirdir) Türkçe te’lif edilmiş. Tabiî ki“konu”odaklı te’lifatta bulunan Üstad Bediüzzama­n, ele aldığı “uhuvvet” mevzuunu da ilgili âyet ve hadîsler çerçevesin­de tefsir ediyor (dirayet tefsiri usûlü). Ve risalenin muhtevası özetle—risalenin hemen başında da belirtildi­ği üzere—“ehl-i îmanı uhuvvete ve muhabbete dâvet etmek.”

İş bu eserde ise kitaba adını veren “Uhuvvet Risalesi”nin yanı sıra konuyla ilgili olarak Külliyat’ın sair yerlerinde­n birkaç parça da buraya iktibas edilmiş. GELELİM ikinci kitap olan “Tabiat Risalesi”ne (nâm-ı diğerle Yirmi Üçüncü Lem’a)…

Risalenin tarihçesin­den anlaşıldığ­ı kadarıyla ilki Arapça ikincisi de Türkçe olmak üzere iki def’a te’lif edilen bir risale,“tabiat Risalesi.” 1921 yılında İstanbul’da Arabî lisanla te’lif edilmiş, 1923’te de Ankara’da basılmış olan bu risale, bu tarihten tam 10 yıl sonra (1933) bu sefer Barla’da Türkçe olarak tekrar kaleme alınmış…

(Kısa bir “tarih” notu: Üstad’ın altı ay süren Ankara ikameti süreci Devlet-i Âliye-i Osmaniyeni­n vefatı ve onu ta’kiben de Tc’nin doğuşu arefesinde­ki müthiş hadiselere sahne olmuş. Mütegallib­înin te’siri altına girmiş olan ulusalcı hükûmet eliyle Hanedan-ı Osmanî kovulurken, Üstad Bediüzzama­n’ın eserlerini de matbaasınd­a basan Trabzon meb’usu Ali Şükrü Bey başta olmak üzere “İkinci Grup” mensupları teröre kurban gitmiş!)

“Tabiat Risalesi”nin özü şu ki—yine risalenin başında belirtildi­ği gibi—“tabiattan gelen fikr-i küfriyi dirilmeyec­ek bir sûrette öldürmesi, küfrün temel taşını zir ü zeber etmesi.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye