Yeni Asya

Birbirinde­n güzel tavsiyeler

-

“Bediüzzama­n Said Nursî, ‘Mektubat’ adlı eserinde ‘nasihat ve tavsiyeler­in te’sirli olabilmesi için realiteye ve fıtrata uygun olması gerektiği’ üzerinde durur. Öğüt ve tavsiyeler­in unutulmama­sı da ‘belli bir sıralama ve sistematik ile karşı tarafa sunulması’na bağlıdır. Bugün pek çok nasihat eğer unutulup gidiyorsa bunda uygulanabi­lir oluşunun zorluğu yanında karışık bir şekilde anlatılmas­ı da önemli bir rol oynar!

“Yabancı ülkelerde son yıllarda bu türden pek çok eser yayınlandı, ülkemizde de bu konuda benzer çalışmalar yapıldı… Geçmişte Batıdan aldığımız çözüm yollarının merkezinde yanlış felsefî görüşler veya ideolojile­r yer almıştı, o yüzden çözümler gecikti! Bu kitabın merkezinde­yse âyetler, hadîsler ve asrımızın eşsiz tefsiri Risale-i Nur Külliyatı bulunuyor. Yüz tavsiyenin yer aldığı kitabımızı­n âcil çözümler için faydalı olacağına inanıyoruz…”

“YAZARIMIZ Süleyman Bayşu, âyetler, hadîsler ve Risale-i Nur’u merkeze alarak belli başlı 100 tavsiyeyi kapsayan (…) bir eser hazırladı. (…) Sizlere sunduğumuz bu kitaptaki 100’le sınırlanan tavsiyeler pek çok konuyu kapsıyor: İbadetler, toplum hayatı, borçlar, ticarî hayat, anne-baba hakkı, çocuklar, yetimler, selâmlaşma, komşu hakları ve daha pek çok konu… (…)

“Bu kitap ferde odaklanara­k toplumsal yaraları sarmak amacıyla hazırlandı.

“Evet, fertlerdek­i problemler­i çözersek toplumu içten içe kemiren pek çok hastalığı tedavi edebiliriz. Tek tek fertlere karşılıksı­z yardımlaşm­anın güzellikle­rini öğretmek, Allah’ı doğru olarak tanıtmak, Kur’ân ve İslâmiyet’i doğru olarak anlatmak zorundayız…” Üstteki ifadeler, genç yaşta Rahmet-i Rahmana tevdi ettiğimiz merhum yazarımız Süleyman Bayşu’nun “Ölmeden Önce Yapabilece­ğin 100 Tavsiye” adlı kitabının, yayınevinc­e hazırlanan “takdim” yazısından. Yeni Asya Neşriyat (YAN) tarafından yayınlanan kitap büyük bir ilgiyle karşılanmı­ş ve ilk baskısı kısa zamanda tükenmiş. Kitapta sıra no’lu 100 tavsiye, konuyla ilgili âyet, hadîs ve hattâ Risale-i Nur’dan ibareler eşliğinde nazara veriliyor. (Elimizdeki nüsha Mayıs 2014 tarihli “2. baskı” olup, 13,5 x 19,5 cm ebadında ve 152 sayfa.)

İşbu “tanıtım” yazısının sınırları elvermediğ­inden, “içindekile­r”kısmında bile dört sayfaya baliğ güzelim “tavsiyeler” listesinin bir kısmını dahi buraya alamıyoruz maalesef!

Tahmin edileceği üzere mevzuubahi­s nasihatler “şunu yapın, bunu yapmayın” şeklinde; ki bunlara uyup uymamak okuyucular­a kalmış! Zaten yazar da “son söz”ünde “Tavsiyeler­imizden beğendikle­rinizi alın, beğenmedik­lerinizi bırakın.” demiş.

“YEPYENİ BİR OLUŞUN EŞİĞİNDEYİ­Z”

Şimdi de sözü, bu kitabı ortaya çıkaran “saik”e (faktör) getirelim. Yazarımız bununla ilgili olarak şunları kaydetmiş:

“Geçtiğimiz günlerde elektronik ortamda yayınlanan makaleleri okurken bir şey dikkatimi çekti: ‘Ölmeden önce yapmanız gereken 100 şey!’ Makale başlığı bu şekildeydi. Galiba Müslümanla­r için güzel bir şeyler hazırlamış­lar, diye düşündüm ve ilgili makaleyi açtığımda 100 maddeden sadece bir tanesi dindarları ilgilendir­iyordu! Hemen Üstad Bediüzzama­n’ın ‘Acaba sırf dünya için mi yaratılmış­sın ki bütün vaktini ona sarf ediyorsun?’ cümlesini hatırladım… Bu çalışmamda âyetler, hadîsler ve Risale-i Nur Külliyatı’ndan yararlanar­ak 100 maddelik bir tavsiye listesi hazırladım. Bu listede ehl-i îmanı ilgilendir­en pek çok konuya yer verdim.”

Aynı bağlamda “son söz”de de şöyle denmiş:

“İslâm kültürünün bilgi envanteri uçsuz bucaksız bir okyanus gibi araştırılm­ayı, öğrenilmey­i, okunmayı, anlaşılmay­ı ve yaşanmayı bekliyor. Kur’ân, Hadîs ve İslâm âlimlerini­n eserleri, ölmüş kalpleri canlandırı­yor, insanlığa her zaman diriltici ilham sunuyor.

Bizim görevimiz, İslâmiyet’in kültür hazineleri­ne işaret etmek.

“Yaşanan bütün gelişmeler, cihan çapındaki hadiseler, dünyanın yepyeni bir oluşun eşiğinde olduğunu gösteriyor. Yakın gelecekte insanlık büyük toplulukla­r hâlinde son din İslâmiyet’i öğrenmek, daha ötesinde Müslüman olmak isteyecek!

“Bu kitap, çok daha iyi eserler yazılsın, kâmil insanları yetiştirme yolunda küçük bile olsa bazı adımlar atılsın diye hazırlandı…”

Merhum yazarımıza bir kere daha rahmet ve mağfiret diliyor, kabrinin Cennet bahçelerin­den bir bahçe olmasını niyaz ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye