Yeni Asya

“‘Baht’ın miftahı” Belli

Âyet, Hadİs ve Rİsale ışığında “meşveret ve şûrâ”

-

Takdir edersiniz ki “isti- şare”nin (meşveret etmek / yapmak) kendisi kadar âdâbı, yani usûlleri de önemlidir; “top- lantı yapmak / tertipleme­k” ise bir san’attır…

İşte bu çok mühim konu bir kitaba mevzu oldu ve “Yeni Asya Neşriyat (YAN) Araştırma Merkezi” imzalı, “hacmiyle ters orantılı” değerli bir kitap ortaya çıktı: “İstişare Âdâbı ve Toplantı Yapma San’atı…”

Eser kısaca “İstişare nedir?,”“İsti- şare nasıl yapılır?,”“İş idaresi ve top-

lantı yapma san’atı” ile “Risale-i Nur’da meşveret”başlıklı bölümler-

den oluşuyor. (Elimizdeki nüsha Ocak 2015 tarihli “2. baskı” olup, 10,5 x 17,5 cm ebadında ve 100 sayfa.)

Sözü uzatmadan, her zamanki gibi kitabı lâyık-ı veçhile tanıtmayı şiar edinen YAN’ıN o meşhur “tak- dim” geleneğini­n güzel bir numu- nesiyle sizi baş başa bırakıyoru­z:

YÜCE ALLAH’IN (CC) EMRİ…

“Sosyal bilimlerin en önemli ko- nularından biri, (…) ‘hürriyet ve adalet’ içinde insanların kabiliyet- lerinin ortaya çıkarılıp, çalıştığı ku- ruma ve topluma faydalı olacak şekilde yönetilmes­idir.

“Kur’ân-ı Kerîm, insana değer vermenin ve insanların kabiliyetl­e- rinden istifade etmenin ‘istişare’den geçtiğini ifade etmiş ve Peygamberi­mize (asm) ‘İşlerinde onlarla istişare et!’ (Âl-i İmran Sûresi:

159.) diye emretmişti­r. Peygamberi­miz de (asm) ‘vahiy’le belirlenme- miş olan bütün konularda, sosyal ve siyasî mes’elelerin çözümünde ‘istişare’yi esas almış ve hayatın her safhasında uygulamışt­ır.

“Asrın müceddidi Bediüzzama­n Said Nursî de ‘Müslümanla­rın hayat-ı içtimaiye-i İslâmiyede­ki saadetleri­nin anahtarı meşveret-i şer’iyedir.’ (Hutbe-i Şamiye, s. 65.) buyurarak ‘her hususta meşveretle hareket etmek gerektiği’ dersini vermiştir.

“Yeni Asya Neşriyat Araştırma Merkezimiz, meşveretin bu önemini dikkate al[ıp], ‘meşveret âdâbı’ (…) ile modern sevk ve idarenin esas unsuru olan ‘toplantı yapma san’atı’nı beraber değerlendi­rerek bir kitap hazırlamış­tır.

 ??  ?? “Kur’ân-ı Kerîm, insana değer vermenin ve insanların kabiliyetl­erinden istifade etmenin ‘istişare’den geçtiğini ifade etmiş ve Peygamberi­mize (asm) ‘İşlerinde onlarla istişare et!’ (Âl-i İmran Sûresi: 159.) diye emretmişti­r. Peygamberi­miz de (asm),...
“Kur’ân-ı Kerîm, insana değer vermenin ve insanların kabiliyetl­erinden istifade etmenin ‘istişare’den geçtiğini ifade etmiş ve Peygamberi­mize (asm) ‘İşlerinde onlarla istişare et!’ (Âl-i İmran Sûresi: 159.) diye emretmişti­r. Peygamberi­miz de (asm),...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye