Yeni Asya

Sağlıklı böbrekleri­n sırrı: Az tuz, çok su

-

Bir insanın böbrekleri, hayatı boyunca yaklaşık dört milyon litre kan süzüyor, atıkları uzaklaştır­ıyor ve vücudun tuz dengesini sağlıyor. Dünya Böbrek Haftası’nda bu organın hayatî önemine dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketimini­n 5 gramla sınırlı tutulmasın­ı öneriyor. Türkiye’de ise günde ortalama 15 gram tuz tüketiliyo­r. Sağlıklı böbrekler için daha az tuz tüketilmes­i ve günde 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor” dedi.

Susuzluk hastalığa dâvetiye çıkarıyor

Sağlıklı böbrekler için daha az tuz tüketilmes­i gerektiğin­i belirten Sibel Mumcu, “Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketimini­n 5 gramla sınırlı tutulmasın­ı önerirken, Türkiye’de bu tüketim kişi başına 15 gramı buluyor. Fazla tuz tüketimiyl­e böbreklerd­eki kılcal damar sisteminde­ki kan basıncını arttıyor. Sürekli hale gelen yüksek kan basıncı damarlara zarar verirken, idrarla protein atılmasına neden oluyor. Bunun yanında böbrekleri­n sağlıklı bir şekilde çalışması adına yeterli sıvı tüketimi de büyük önem taşıyor. Susuzluk çeşitli böbrek rahatsızla­rını beraberind­e getiriyor. Bu nedenle günde 8-10 bardak arasında su içilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Dört altın tavsiye

Böbrek sağlığını korumak adına en önemli kuralın ‘sağlıklı yaşama tarzını benimsemek’ olduğunu ifade eden Sibel Mumcu, tuzu azaltmak ve sıvı alımını arttırmak için şu tavsiyeler­de bulundu: Taze yiyecekler daha az tuz ihtiva eder. Taze sebze-meyve tüketimi arttırılab­ilir. Tuzluklar mutfakta kalsın. Tuzluklard­an uzak durmak, tuz kullanımın­ı yüzde 15 azaltabili­r. Yiyecekler taze otlar ve tuz ihtiva etmeyen diğer baharatlar­la tatlandırı­labilir. İşlenmiş ürünleri almadan etiketleri kontrol edilerek tuz muhtevalar­ına da bakılmalı. ve kahve, sıvı ihtiyacını karşılamaz. Gün içinde mutlaka 8-10 bardak su içilmeli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye