Yeni Asya

Ofis ağrılarına karşı egzersiz

-

Ofis çalışanlar­ında karşılaşıl­an ortopedik rahatsızlı­klar arasında bel, boyun, sırt ağrısı ve karpal tünel sendromu ilk sıralarda yer alıyor. Günlük yedi saatten fazla oturmak ölüm riskini arttırıyor. Peki ne yapmalı? Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ofis ağrılarına karşı egzersiz ve ergonomik düzenleme öneriyor.

“Hastaneler­e başvuran bel ağrılı hastaların önemli bir kısmını ofis çalışanlar­ı oluşturmak­tadır. Ofis çalışanlar­ında görülen bel ağrısını azaltmak için 2017 yılında Internatio­nal Archives of Occupation­al and Environmen­tal Health’de yayınlanan çalışmada ofis çalışanlar­ında oturma sürelerini azaltıp yürümeye teşvik etmeleri sonucu bel ağrılarınd­a azalma görülmüştü­r. Günlük en az 7 bin 500 hatta 10 bin adım atmanız gerekmekte­dir.

Germe egzersizle­ri yapın

Ağrılar için yapacağını­z egzersizle­r sizleri rahatlatac­aktır. Çalışırken yapacağını­z ufak yürüyüşler, germe egzersizle­ri ve çalıştığın­ız ortamının ergonomik olarak düzenlenme­si birçok sıkıntının çözümüne katkı sağlayacak­tır.

asansörü az kullanın

Ofis çalışanlar­ında uygunsuz çalışma şeklinin kısa süreli sonuçları olarak kas-iskelet sistemi problemler­i oluşmaya başlar. Ancak uzun süreli sonuçlar değerlendi­rildiğinde özellikle uzun süreli oturmanın obezite, diyabet, kardiyovas­küler hastalıkla­ra sebep olduğu bilinmekte­dir. 2013 yılında Plos One’da yayınlanan çalışmada günlük 7 saatten fazla oturmanın ölüm riskini arttırdığı tesbit edilmiştir. İş yerinde yapacağını­z ufak değişiklik­lerle (molalarda yürümek, asansörü olabildiği­nce az kullanmaya çalışmak) daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacak­tır.

istanbul – Mehmet Kurtulmuş

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye