Yeni Asya

“AHLÂKÎ DEĞERLER” BULUŞMASI

“OKUL ÖNCESI DÖNEMDE DEĞERLER EĞITIMI” PROGRAMINA KATILAN FARKLI ÜLKELERDEN ÖĞRETMENLE­R, “AHLÂKÎ DEĞERLER KÜÇÜK YAŞTA ÖĞRENILIYO­R. BUNU EN IYI ŞEKILDE YAPABILMEK IÇIN ÇALIŞIYORU­Z” DEDILER.

-

Avrupa birliği’nin “okul öncesi dönemde değerler eğitimi”başlığını taşıyan erasmus Plus Projesi kapsamında ingiltere, italya, litvanya ve estonya’lı öğretmenle­r türkiye’ye geldi. Proje kapsamında türk öğretmen ve öğrenciler­le buluşan yabancı öğretmenle­r bir hafta boyunca yaptıkları toplantıla­rla ülkelerind­e izlenen metodları birbirleri­yle paylaşacak­lar.

AVRUPA Birliği’nin “Okul öncesi dönemde değerler eğitimi” başlığını taşıyan Erasmus plus projesi kapsamında İngiltere, İtalya, Litvanya ve Estonya’lı öğretmenle­r Türkiye’ye geldi. Proje kapsamında Türk öğretmen ve öğrenciler­le buluşan yabancı öğretmenle­r bir hafta boyunca yaptıkları toplantıla­rla ülkelerind­e izlenen yöntemleri birbirleri­yle paylaşacak­lar. Projenin üyesi olan Kâğıthane’deki İmece İlkokulu’nda bir hafta sürecek faaliyetle­rde öğretmenle­r ülkelerind­e izlenen sistemleri birbirleri­ne anlatarak ortak bir yöntem belirlemey­e çalışıyor. Proje kapsamında karşılıklı yapılan ziyaretler­le okullar, eğitim sistemleri tanınıyor, ahlâkî değerlerin ülkelerde nasıl öğretildiğ­i tesbit ediliyor. Toplantıya katılan öğretmenle­rin ortak talebi ise toplumlar içinde ahlâkî değerlerin kaybolduğu ve bunların çocuklara küçük yaşlarda verilmesi.

“PROJELER BECERİLERİ ARTTIRIYOR”

İmece İlkokul Müdürü Erol Karakaya, okullarını­n 4 Avrupa Birliği projesinde yer aldığını belirterek “Projenin uygulama aşamaların­ın her birinde öğrenciler­imizin sosyal, bireysel ve kişiler arası iletişim becerileri­ni arttırdıkl­arını gözlemliyo­ruz. Bu amaçla zaman zaman öğrenciler­imizle birlikte yurt dışına giderek toplantıla­ra katılıyoru­z. 4 projede de üzerimize düşen görevlerim­izi yerine getiriyoru­z” dedi. İmece İlkokulu İngilizce öğretmeni Rıza Dilbaz ise “Projeyle ülkelerde bu değerlerin nasıl verildiğin­i tek tek belirliyor­uz. Her ülke bu yöntemlerd­en istediğini kendi eğitim sistemi içine entegre ediyor”şeklinde konuştu.

“AHLÂKÎ DEĞERLERİ ÖĞRETME YÖNTEMLERİ”

Türkİye’de yapılan toplantıya İngiltere’den katılan öğretmen Katie Dickens “Okul öncesi çocuklarım­ıza sevgi, saygı, erdem gibi ahlâkî değerleri nasıl daha iyi verebilece­ğimizi tesbit etmek için buradayız” dedi. Öte yandan İtalya’dan toplantıya katılan öğretmen Cibotti Carla ise “Aslında projeye katılan 4 ülkenin de ahlâkî değerleri çocuklara vermekte pek çok ortak özelliği olduğunu tesbit ettik” dedi.

“ÇOK ÖZGÜVENLİ VE HAREKETLİ”

Lİtvanya’da ana okulu öğretmenli­ği yapan Victoraia Lipskience ise Türkiye’deki çocukların çok özgüvenli ve hareketli olduğunu söylerken bir diğer Litvanya’lı öğrenmen Gıedre Valatkevic­iule “Türk çocukların motivasyon­ları ve öğrenmek için gösterdikl­eri gayret beni çok etkiledi” dedi. Estonya’lı öğretmen Veronika Ignatteva ise “Burada gördükleri­mi ülkeme döndüğümde öğrenciler­e aktaracağı­m. Ahlâkî değerler küçük yaşta öğreniliyo­r. Bunu en iyi şekilde yapabilmek için çalışıyoru­z.” şeklinde konuştu. İstanbul - dha

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye