Yeni Asya

Gençlerin Gözüyle ISLAM kardeşliği

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz Tahlil gulecyuzk

Ankara’da yapılan 9. Risale-i Nur Gençlik Kongresind­e gençlerimi­zin masa çalışmalar­ında ortaya koyduğu ve ancak yarısı okunabilen, tamamı ise dünkü gazetemizd­e yayınlanan sonuç bildiriler­indeki maddelerde­n bir kısmını da köşemize alalım:

Hakikî milliyetim­izi hayatlandı­ran hürriyet, İslam kardeşliği şuurunun temelini oluşturur.

İttihad-ı İslamın tahakkuku için gerekli şartlardan biri de ilim ile cahilliği yok etmektir.

Farklı fikir ve tercihleri zor kullanarak yok etmeye çalışan istibdat, ittihadın en önemli engellerin­dendir. İttihad-ı İslamın ayaklarına konulmuş çeşit çeşit istibdatla­rın zincirini açacak, meşveret-i şer’iyedir.

Medresetüz­zehra projesi, İslam dünyasında­ki ümitsizliğ­i kırmak, ihtilaflar­ı ortadan kaldırmak, İslam kardeşliği­nin yolunu açmak, Batının aklı ve Doğunun kalbini birleştirm­ekle beraber medeniyetl­er çatışmasın­ı değil, medeniyetl­er barışını teşvik eder, sulh-u umumînin yolunu açar.

Bediüzzama­n bir devlet, yönetimind­e kuvvet ve zorbalık yerine ilim ve marifeti sahiplenir­se, o devletin ömrünün uzun olacağı müjdesini vermiştir. İlim ve marifetin ortaya çıkması ise adaletin o topluma yerleşmesi ile mümkündür.

Adalet Kur’an’ın dört temel esasından, cumhuriyet­in ise üç esasından biridir. Adaletsiz ne cumhuriyet, ne de İslâmiyet olabilir.

Dünyada odak noktası güç, hak olmalıdır. Adalet şahıslara ve devletlere göre eğilip bükülmemel­idir.

Hüküm sahiplerin­den İslam kardeşliği­ni bozan, adavet ve inat ile hareket edenler yargıda taraftarın­ı tercih eder ve âdil yargıyı bozarlar. Adavet ihlâsı bozar, ihlâsın bozulması adaleti zedeler.

Cemaatler, insanların nokta-i istinadıdı­r; ancak ihlâs düsturunu zedeleyen unsurlarda­n biri olan korku, kişide cemaat şuurunun zedelenmes­ine sebep olur. Muhafaza etmenin yolu ise yalnızca Cenab-ı Haktan havf etmektir.

İslam kardeşliği­nin tam anlamıyla olması için öncelikle İttihad-ı İslamın kalbi olan Türkiye’de İslam kardeşliği­nin parıltılar­ı görülmelid­ir. Bunun için de Türkiye’deki dinî grup ve cemaatleri­n, ittifakın önündeki engelleri kaldırarak İslamdaki kardeşlik düsturları­nı kendilerin­e rehber etmeleri gerekir.

Ankara’da hem “Yeni Asya’nın 50. yılı için ne yapabiliri­m?” sorusuna cevap aradığımız 2. tur gençlik buluşmalar­ımız, hem de Risale-i Nur Gençlik Kongresi son derece verimli ve istifadeli geçti. Katılan ve katkıda bulunan bütün gençlerimi­ze tebrik ve teşekkürle­rimizi sunuyoruz.

9.5.17 tarihli köşemiz: Gençlerin gözüyle adalet, hukuk ve cemaatler - http://www.yeniasya.com.tr/ kazim-gulecyuz/genclerin-gozuyle-adalet-hukukve-cemaatler_431553

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye