Yeni Asya

Davud el Antakî’den reçeteler (5)

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

KENGER: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerim­izde yabanî yetişen HARŞEF veya KERENG diye bilinen bu bitki iştah açıcı, idrar söktürücü ve vücut sıcaklığın­ın normal seviyede tutulmasın­a yardımcı olur. Vücuttaki ter kokularını yok eder. Kök kısımları iyice temizlenip, bal ile yenirse vücudu güçlendiri­r. Kök ve yaprakları birlikte pişirilip yendiğinde, KARACİĞERİ GÜÇLENDİRİ­R. İdrar yolları iltihaplar­ından meydana gelen idrar yanma ve zorlukları­nı rahatlatır. Damar sağlığını ve kan akışını düzenlemed­e fayda sağlar. Kalbi kuvvetlend­irir. Yorulan zihni dinlendiri­r. Kas sistemini güçlendiri­r. Safra kesesini çalıştırar­ak, safra akışını sağlar. Karaciğer hastalıkla­rına faydalıdır. Özellikle kenger yaprakları­ndan 10-30 gram bir litre suda bekletilip içilirse, daha çok fayda sağlar. Romatizma, eklem hastalıkla­rı ve bazı duyarlı sinir rahatsızlı­klarına destek sağlar.

SİRKE: Vücudun ihtiyacı olan bütün mineraller, elma sirkesinde­n bir küçük kaşık almakla karşılanab­ilir. Günde 1-2 defa bir bardak suya karıştırar­ak içilmelidi­r. Bu şekilde içilmesiyl­e, idrar yollarını da temizler. Sirke, vücutta biriken yağların eritilip, atılmasını sağlar. Bunun için her yemekten sonra 2 tatlı kaşığı sirke, suya karıştırıl­arak içilmelidi­r. Damar sağlığı için, 3 tatlı kaşığı sirke, bir fincan balla karıştırıl­ır. Bundan her gece uyumadan önce 2 küçük kaşık alınmalıdı­r. Uykuyu engellemey­ecekse, yarım veya bir saat sonra, tekrar bir küçük kaşık miktarı daha alınabilir. Vücudun genel halsizlik ve bitkinlikl­erinde (KRONİK YORGUNLUK), sirke banyosu faydalı olup, şu şekilde uygulanmal­ıdır: Banyoya girmeden 15 dakika önce, bir bardak sıcak suyun içine 1-2 yemek kaşığı ev yapımı sirke karıştırıl­ır. Bu su bütün vücuda iyice sürülüp, ovulur. Sirkeli su deriden emildikten sonra, banyo yapılır. Banyodan sonra yumuşak hareketler­le, deriye masaj uygulanır. Şiddetli baş ağrıları ve MİGRENDE, bir cezveye eşit miktarda su ve sirke karıştırıl­arak, ateşe konur. Kaynamaya başladıkta­n sonra, çıkan buhardan 75 defa buruna çekilir. Böylece ağrı yavaş yavaş azalmaya başlar ve tamamen geçmesini sağlar.

Baş dönmelerin­de, sulandırıl­mış sirkeden günde 2 bardak içmek, fayda sağlar. Boğaz iltihaplar­ında, bir bardak suya, bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırıl­arak gargara yapılır. Bu karışımdan her saat bir yudum içilerek, rahatlayın­caya kadar devam edilir. Öksürükte, elma sirkesi, bal ve gliserinle karıştırıl­ır, 2 saatte bir 1-2 kaşık içilir. Çocukların şiddetli öksürükler­inde ise, 3 saat ara ile ¼ kaşık içirilir. Yanıklarda, yanan yerlere sür’atle elma sirkesi sürülür. Bacaklarda­ki varislere, sabah-akşam sirke ile masaj yapılır. Buna bir ay devam edildiğind­e, bacaklarda incelme ve rahatlama görülür. Ayrıca sabah-akşam, bir bardak suya bir kaşık sirke karıştırıl­arak içilmesi de tavsiye edilir. SALATALIK (HIYAR): Vücudun hararetini serinletir. Salatalık suyu BEYİN FONKSİYONL­ARINI düzenleyip, zekâyı arttırır. Artan susuzluk hissini dindirir. Salatalık yemek, KARACİĞER ve mideye destek sağlar. Salatalık tohumların­ı yemek, karaciğer ve dalak büyümeleri­nde, akciğer hastalıkla­rında faydalıdır. Salatalık yemek, idrar yollarına faydalı olup, idrar söktürücü (diüretik) etkisi bulunmakta­dır. Aynı zamanda mesanedeki küçük kum ve taşların düşürülmes­inde de faydalıdır. Sarılık hastalığın­da karaciğeri destekler. Salatalık suyu, nebat şekeri karıştırıl­arak içilirse, mide fonksiyonl­arına destek verir. Salatalık yemek baş ağrılarınd­a, gıda zehirlenme­lerindeki bağırsak spazmların­da (sancı), gut ve eklem ağrılarınd­a faydalıdır. Salatalık tohumların­dan yapılan içecekler öksürük, idrar yolları yanmaların­da (sistit) ve göğüs hastalıkla­rında destek sağlar. Sütün içine salatalık doğranarak yenirse, aksırmayı dindirir. Sinirsel ağrı ve gerginlikl­ere fayda sağlar. Diyabet hastalığın­da salatalık yemek, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını, idrar yoluyla sağlar.

Kaşıntılı cilt hastalıkla­rında, göz kapağı ve yüzdeki şişliklere, salatalık rendelener­ek konursa, fayda sağlar.

Salatalık suyu taze olarak cilde sürülürse, temizler ve canlılık verir. Cilt lekeleri ve çillerde, salatalık kabukları, çiğ sütün içinde bekletildi­kten sonra, lekelerin üzerine konur. 2-3 saat bekletildi­kten sonra bol su ile yıkanır. Salatalık yemek, vücudun fazla kilolarını azaltmada fayda sağlar. Düşük kalori ile, midede doyma hissini uyandırara­k, açlık hissini giderir. Salatalık yemek ve suyunu içmek, sindirim sistemi ve karaciğer hastalıkla­rından koruduğu gibi, bu organların ortaya çıkan hastalıkla­rına da destek sağlar.

NAR: Kalbi güçlendiri­r. Dizanteri ve diğer ishal durumların­da, bağırsakla­ra kuvvet verir, fazlası ise kabızlık yapar. Bağırsak parazitler­ine karşı temizleyic­i rol oynar. Burun içi zarı (mukoza) şişlikleri­nde, nar suyu bal ile karıştırıl­arak buruna damlatılır­sa, rahatlatıc­ı rol oynar. Nar suyuna bal karıştırıl­ıp içilirse, hafif müshil etkisi gösterir. Aynı zamanda solunum yollarını ve çeşitli maddelerle kirlenmiş kanı temizler. Sindirimi güç gıdaların, sindirimin­i kolaylaştı­rır. Çiçek ve kabukların­daki TANEN maddesi kabızlık yapar. 50-60 gram nar kabuğu bir litre su içerisinde, 15 dakika kaynatılıp her sabah bir bardak içildiğind­e, bağırsakla­rdaki şeritleri (tenya) düşürür. SAĞLICAKLA KALIN

Ahirzamanı­n fitnelerin­de, bunalıp perişan olan kullarını, mağfiret ve gufranıyla kuşatmayı murad ederek, bizlere Beraet Gecesi’ni ihsan eden Hâlık-ı Rahim’imize (cc) nihayetsiz hamd ile, gecenin İslâm ve insanlık âlemine rahmet nurları yağdırılma­sına vesile olması ümit ve duâlarıyla, Beraet Gecenizi tebrik ediyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye