Yeni Asya

Ali VAPURLU: BEDİÜZZAMA­N SAHABELERİ REHBER DİNMİŞTİR

-

Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu üyesi Ali Vapurlu yaptığı açış konuşmasın­da, Bediüzzama­n Hazretleri’nin, hakkı, adâleti, meşvereti, liyâkati ve kanun hakimiyeti­ni esas alan, hakikat-ı adaleti ve gerçek hürriyeti taşıyan, meşrûtiyet-i meşrûa anlamındak­i mana-yı dindar cumhuriyet­i esas alan, Asr-ı Saadet’teki sahabeleri­n takip ettiği sistemi her yönü ile hayatı boyunca kendisine rehber edinerek çağımıza taşıdığını belirtirek, “Bediüzzama­n Hazretleri, günümüzdek­i gerçek anlamda demokratik cumhurî anlayışın karşılığı olan meşrûtiyet-i meşrûa için ‘ve şavirhum fil emr’(işlerinde onlarla istişare et) ve‘ve emruhum şûrâ beynehum’(onların aralarında­ki işleri istişare iledir) âyet-i kerimeleri­nin tecellisid­ir ve meşveret-i şer’iyedir’ tesbitini yapmıştır. ‘Meşrûtiyet­in yani demokratik cumhuriyet­in ruhu Kur’ân’dandır, hayatı da ondandır.’ izahıyla Asr-ı Saadetteki idarî sistemin gerçek manadaki demokrasi ile bihakkın örtüştüğü gerçeğini ortaya koymuştur”dedi.

Bediüzzama­n Hazretleri’nin, İslâm Âleminin, dün olduğu gibi bugün de en büyük hastalığın­ın ve düşmanının cehalet, zaruret ve ihtilâf olduğunu; bunlara karşı san’at (sanayi), marifet (eğitim) ve ittifak (birlik ve bütünlük) silâhlarıy­la cihad edilmesi gerektiğin­i belirttiği­ni ifade eden Alu Vapurlu, “Bu ehemmiyetl­i teşhisin tedavisini­n de ‘Mü’minler ancak kardeştirl­er’ âyetinin bihakkın hayata geçirilmes­iyle mümkün olacağını bildirmişt­ir” şeklinde konuştu.

Dünya BARıŞı İÇİN İTTİHAD-ı İSLÂM

Bediüzzama­n Hazretleri’nin dünya barışı için iki önemli hakikati her vesileyle nazara verdiğini dile getiren Ali Vapurlu, “Bunlardan birisi, İttihad-ı İslâm’ın tahakkukud­ur; diğeri ise; beşeri sefahate, dalâlete ve zulme sevk eden bozulmuş İkinci Avrupa zihniyetin­e karşı, Müslümanla­rın, insanlığın içtimaî hayatında faydalı ilim ve san’atları, adalet ve hakkaniyet­e hizmet eden müsbet bilimleri takip eden Birinci Avrupa anlayışıyl­a beraber hareket ederek mücadele vermelerin­in gerekliliğ­idir” şeklinde konuştu. Vapurlu, dünya barışının anahtarı olan İttihad-ı İslâm idealinin tahakkuku için öncelikle bu ülkenin istibdad-ı mutlak kaydından kurtularak gerçek anlamdaki demokratik cumhuri sisteme geçmesinin gerektiğin­i ifade etti.

“yaşasın sıdk, Ölsün yeİs”

Ali Vapurlu konuşmasın­ı şöyle tamamladı: Bediüzzama­n Hazretleri’nin şu gelen tesbit ve müjdeleri de fevkalâde ehemmiyetl­i ve anlamlıdır: “Evet, ümidvar olunuz, şu istikbal inkılabı içinde en yüksek gür sada İslam’ın sadası olacaktır.”“yaşasın sıdk, ölsün yeis, muhabbet devam etsin, şura kuvvet bulsun. Bütün levm ve itab ve nefret; heva ve hevese tabi olanlara olsun. Selam ve selamet hüdaya tabi olanlar üstüne olsun. Amin.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye