Yeni Asya

BAHAR HAVASI YORUYOR

Üsküdar Üniversite­si np Feneryolu tıp Merkezi’nden Psikiyatri uzmanı yrd. doç. dr. emre tolun arıcı, bahar depresyonu­nun iş Performans­ında düşmeye dikkat ve konsantras­yonda bozulmaya yol açtığını söyledi.

- İSTANBUL NİHAT ORHAN

özellik gösteren bahar depresyonu, uyku ve iştah ile birlikte iş performans­ının düşmesine yol açabiliyor. Üsküdar Üniversite­si NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bahar depresyonu­nun iş performans­ında düşmeye dikkat ve konsantras­yonda bozulmaya yol açtığını söyledi.

Depresyon belirtiler­ini taşıyor

Bahar depresyonu­nun mevsimsell­ik özellik gösterdiği­ni belirten Arıcı, “Bahar depresyonu, mutsuzluk, keyifsizli­k, halsizlik, uyku ve iştah değişiklik­leri, dikkat ve konsantras­yonda bozulma, vücut ağrıları, intihar düşünceler­i gibi belirtiler­le ortaya çıkar. Değersizli­k düşünceler­i, hüzün, karamsarlı­k, sinirlilik, iş performans­ında düşme, alıngan olma, önceden keyif alınan aktivitele­re ilginin azalması, sorumluluk­ların ağır gelmesi dahil tüm depresyon belirtiler­ini taşıyabili­r“diye konuştu.

Gün ışığı etkiliyor

Gün ışığı ve mevsim değişiklik­lerinin ruhî durumumuzu etkilediği­ni belirten Arıcı, “Bahar depresyonu­nun ortaya çıkmasında beyindeki hormonlard­a değişiklik­ler etkilidir. Kadınlarda daha sık görülmesin­in yanında, ailesinde duygu durum bozuklukla­rı öyküsü olanlar, daha önce depresyon geçirmiş kişiler daha risklidir. Tiroid hormon bozuklukla­rı, vitamin eksiklikle­ri, anemi gibi tıbbî durumlar bahar depresyonu­nu tetikleyeb­ilir” uyarısında bulundu.

sevdikleri­mizle DAHA çok vakit Geçirilmel­i

Arıcı, bahar depresyonu­yla mücadelede şu tavsiyeler­de bulundu: “O dönemlerde sorumlukla­r ve iş yükü azaltılıp yeterince dinlenilme­li, Yeterli uyku süresi alınmalı, İyi beslenilme­li, Gün ışığından yararlanıl­malı, Egzersiz arttırılma­lı ve açık alanda hafif yürüyüşler yapılmalı, Keyif veren aktivitele­r arttırılma­lı, Sevdikleri­mizle daha çok vakit geçirilmel­i.”

 ??  ??
 ??  ?? Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonu, mutsuzluk, keyifsizli­k, halsizlik, uyku ve iştah değişiklik­leri, dikkat ve konsantras­yonda bozulma gibi belirtiler­le ortaya çıkar” dedi.
Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonu, mutsuzluk, keyifsizli­k, halsizlik, uyku ve iştah değişiklik­leri, dikkat ve konsantras­yonda bozulma gibi belirtiler­le ortaya çıkar” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye