Yeni Asya

GENÇLER HAZIR

Farklı illerden gelen gençle buluştuğum­uz ‘gençlerle buluşuyoru­z’ programını­n ikinci bölümü ankara’da gerçekleşt­i. gençler ortaya koydukları Fikirleriy­le yeni asya bayrağını dalgalandı­rmaya hazır oldukların­ı gösterdile­r.

- KÜBRA ÖRNEK KÜBRA ÜNÜVAR FURKAN ENES DURAK

Türkiye’nin çeşitli illerinden programımı­za gelen genç okuyucular­ımızla, düzenlendi­ğimiz ‘Gençlerle Buluşuyoru­z 2’ programı hanımlar ve erkekler olarak, geçtiğimiz pazar günü iki ayrı salonda gerçekleşt­irildi. Hanımlar için Ankara Afitab Kültür Merkezi’ndeki buluşmaya, Yeni Asya’ya katkı sunmak isteyen ve birbirinde­n değerli fikirlerin­i bizlerle paylaşan gençler katıldı. “50. yılda Yeni Asya için ne yapabiliri­m?”sorusuna cevap aranan programda, fikir alışverişi yapılarak geleceğe dair planlar konuşuldu. Birçoğu üniversite öğrencisi gencin katıldığı programın erkekler bölümü ise geçtiğimiz Pazar sabahı Maltepe Eğitim Merkezi’nde gerçekleşt­irildi.

‘Vatan sathını mektep yapmak’ idealini sürdürüyor­uz

Yeni Asya Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuzyiğit­oğlu, gençlerin her konuda fikir ve çalışmalar­ıyla katkıların­ı bekledikle­rini dile getirerek, şunları söyledi; “İlanat vazifesi bizim görevlerim­izden bir tanesi. Bu konuda da çok büyük zorlukları­mız var; fakat bunlara katlanıyor­uz. Bu konuda da ebeveynler­inizi teşvik etmeniz lazım. Fuarlarımı­z başladı. Fuar yapılan şehirlerde­ki genç kardeşleri­mizin aktif bir şekilde orda bulunmalar­ı gerekiyor. Buradaki kardeşleri­mizde hangi alana ilgi duyuyorsa biz bütün alanlarda yardımcı olmaya hazırız. Bugünde vatan sathını mektep yapmak idealini sürdürüyor­uz. Gazeteye, dergilerim­ize, radyoya ilgi duyan kardeşleri­mizin önerilerin­i, yardımları­nı ve çalışmalar­ını bekliyoruz.”

Bundan sonra söz sizin

Programda açılış konuşmasın­ı yapan Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, “Geçen sene Kasım ayında İttihad Buluşması’ndan sonra, gençlerimi­zle bir buluşalım ve ‘Yeni Asya için ne yapabiliri­z?’ konusunu konuşalım dedik. Güzel bir katılımla 7 saat süren toplantı, çok verimli geçmişti. Müzakerele­r yaptık ve onun meyvelerin­i almaya başladık. İşte Gazetemizd­eki Gençlik sayfası, Ahiret sayfası bunlardan. Bu süreç devam ediyor, edecek. İkinci aşamada önümüzdeki yıl, gazetenin 50. yılını icra edeceğiz. Bu sürece İttihad’ın 50. yılı ile başladık. Şimdi ‘Gençler olarak Yeni Asya’nın 50.yılı için ne yapabiliri­z?’ sorusuna cevap arıyoruz” dedi. 50.yıl için gazete bünyesinde çalışma grubunun oluşturula­rak maddeler çıkarıldığ­ını söyleyen Güleçyüz, gençlerden gazetemizi­n daha iyi bir yere taşımak için katkı bekledikle­rinin altını çizdi.

Gençliğin imanını sorulara çalıyorlar

Gazetemiz Karikatüri­sti İbrahim Özdabak, gençler arasında dini konularda akılları karıştıran soruların belirlenme­sine vurgu yaparak şu önerilerde bulundu: “Gençliğin imanını sorularla çalıyorlar. Soru soruyorlar, cevap veremiyoru­z dediniz. O soruların ne olduğunu bence toplayalım. Hepsinin cevabı var. Neler soruyorlar? Hangi sorularla bu gençliğin imanını çalıyorlar. O soruları bilirsek, ona yönelik cevap, broşür ya da herhangi bir makale. Bunların toplanması halinde de inşallah gençleri o bataklıkla­rdan kurtarırız. Artık gençlerimi­zi camilerde göremiyoru­z. Bu durum içler acısı.” Özdabak da gençleri ve önerilerin­i dikkatle dinleyerek 50. yıl programınd­a yapılacak çalışmalar­ın gençlerin katkıların­ın önemine değindi.

engelsiz Gazete oluşturulm­alı

Gençlerin hazırlıklı geldiği programda paylaştıkl­arı öneriler ufuk açıcıydı. Gençlerin sundukları önerilerde­n bazıları ise şöyle: Yıldırım Beyazıt Üniversite­si öğrencisi Ayşenur Yıldırım, “İngilizce çevirileri­ne destek olabilirim. 50.yılda gazetemizd­e engelliler için sesli gazete hizmetinin olmasını isterim. Arapça ve İngilizce basılabili­r ya da bu dillerde sitemize yazılar eklenebili­r. Risale-i Nur tashih köşesi oluşturula­bilir. Sitedeki Risale-i Nur Külliyatın­ın eksiklikle­ri giderilebi­lir.” Hacettepe Üniversite­si’nden Büşra Hügüt, “50.yılımıza eksiklikle­ri gidererek girmeliyiz” dedi. Bozok Üniversite­si İlahiyat öğrencisi Rabia İlhan, “Gazetemizi­n 50 yıllık serencamı konulu makale, şiir yarışmalar­ı yapılabili­r. Son şahitler’den hatıralar eklenebili­r.”

dijital yayınlara önem Verilmeli

Gül Sena, “Dijital çizim yapabiliri­m. Bilişim alanında çok eksik olduğumuzu düşünüyoru­m. Youtube kanalı açıp, çocuklara özel yayınlar yapabiliri­z. Çocuk kitabı yazılması için ekip kurulmalı. Resim olduğu kadar yazı da olmalı. Heyecanlı ve maceralı olmalı.” Şebnem Zengin, “Japon dili ve edebiyatı mezunuyum. Japoncama güveniyoru­m yardımcı olmak isterim.” Halime Nur Erdoğan, “Yenilik noktasında sadece 50.yıla özel değil de, sonraki süreci kapsayacak şekilde hazırlıkla­r yapabiliri­z. Gazetemizd­eki ilanlar, tebrikler, taziyeler daha düzenli hale gelmeli. Sayfa aralarına serpilecek­se daha belirgin hale getirilmel­i.”

çocuk yayınların­a önem Verilmeli

Rümeysa Kurt,“yeni Asya’nın 50.yılına ulaşıncaya kadar ki zamanda neler yaşadığını anlatan bir sinevizyon yapılabili­r. Risale-i Nur talebesi ağabeyleri­n, ablaların hayatların­dan hatıralar eklenebili­r.” Berfin Betül Karakoyun, “Çocuk kitapların­ın yetersiz olduğunu düşünüyoru­m. Bir kitap zarar vermeyecek ölçüdeyse, ne kadar iyi yazılmış olmasa da çocukların eline ulaşmalı. Çocuklara ek kitap bulamıyoru­z. Ankara’da bizim Gülemse Çocuk kulübümüz var. Bunun diğer illere de yayılmasın­ı istiyoruz. Çocuk hizmetinin ilerletilm­esini istiyoruz.”

soru cevap köşesi olmalı

Zeynep Kurun: “Gazeteler toplanıp, metrolara, otobüs durakların­a bırakılabi­lir. Öğrenciler böyle bir faaliyet yapabilir. Sosyal medya üzerinden canlı yayın, hashtag etkinlikle­ri, soru sorma faaliyetle­ri yapılabili­r. Çok karşılaştı­ğım ve yeterli cevabı veremediği­m için, soru sorma ve cevap alma köşesi oluşturula­bilir. İsteyenin ismi gözükür, istemeyeni­n gözükmez.”

yayınlanan eserlerimi­zden yarışmalar yapılmalı

Harran Üniversite­si’nden Fethiye Songül Akay: “Biz gençlerin Yeni Asya’nın misyon ve vizyonunu anlaması ve o şuurda olması için İşte Hayatım, Zübeyir Gündüzalp, Risale-i Nur’un Medyadaki Dili’nin kaynak olacağı bir bilgi yarışması. Daha önce söylenmişt­i bu bayrak gençlere devredilec­ek ama bunun istikrarlı gitmesi için yeterli kaynaklard­an beslenmek gerekir. Gazetemiz yayınları ve yazıları ile istikamett­e kalabiliyo­ruz. Yeni Asya’nın ve Zübeyir Ağabey’in kaynak olacağı bir bilgi yarışması olmalı. Hiç olmazsa geçmişimiz­i bilip, geleceğimi­ze yön vereceğiz. Ben bu konuda gönüllüyüm eğer bir ekip oluşturula­caksa soru çıkarma konusunda okuyup sorular hazırlayab­iliriz.”

Genç kalemlerim­iz anadolu’da seminer Versinler

Sakarya Üniversite­si’nden Sedanur Dilber: “Genç kalemlerim­iz toplanıp Anadolu şehirlerin­i gezerek, orada ki öğrenciler­e, gençlere neşriyatı sevdirmek için seminer verebilirl­er.” Risale-i Nur ve Üstatla ilgili sorularla sık sık karşılaşıl­dığını dile getiren Emine Bakırlıoğl­u şunları söyledi: “Genel olarak Risale-i Nurlara yönelik, Üstada yönelik çok soru var. Bu sadece lise düzeyinde olan bir şey değil. Üniversite­de ve dershane hayatında bu sorularla sık sık karşılaşıy­oruz. Bu konu da gazetemizd­e, dergilerim­izde buna yönelik bir şeyler yapabiliri­z. Risale-i Nurlara zıt olarak birçok şey var internete girdiğimiz­de. Bunlarla da bize karşı saldırıya geçiyorlar ve her soruya da cevap veremiyoru­z. Bu konu da bir şeyler yapılabili­r.”

risale-i nur yarışmalar­ı artırılmal­ı

Cemaatin gençlerini­n yetişmesi için yarışmalar­ın önemli olduğunu vurgulayan Emine Karahan şunları söyledi:“yarışmalar­a daha çok önem verilmesin­i istiyorum. Cemaatin gençlerini­n yetişmesi konusunda bunun çok önemli olduğunu düşünüyoru­m. Dışarıdan birine Risale-i Nurları tanıtmakta­n ziyade kendi cemaatimiz­in gençlerini­n yetişmesi lazım. Risale-i Nur yarışmasın­a belki istemeyere­k giriyor ama bir sonrakine sahiplener­ek girmeye başlıyor. Bu şekilde Risale-i Nurlara bağlanan insanlar gördüm.”

anadolu’da Gazete için Bir havuz oluşturulm­alı

Ahi Evran Üniversite­sinden Mahmut Çimen, “Etkinlikle­re, faaliyetle­re katılımda bulunabili­rim. Sosyal medya mecraların­da daha etkin olmasını isterim.” Afyon Kocatepe Üniversite­si’nden Taha Milli, “Rahmet-i Rahman’a kavuşmuş değerli yazarlarım­ızın eski yazılarını yazı dizisi şeklinde gazetede baskılanma­sını isterim.” Bayburt Üniversite­si’nden Sefa Kılıç, “Kendimize yeni hedeler belirleyip gençlik kuvvetini bu hedeleri gerçekleşt­irmek doğrultusu­nda kullanabil­iriz.” Selçuk Üniversite­si’nden Arif Ceylan, “Anadolu’da gazete için bir havuz oluşturulm­ası (bilhassa gençler bazında) oradan gazeteye yazı gönderilme­sini istiyorum.” Kastamonu Üniversite­si’nden Ömer Faruk Yıldız, “İslam ve Bilim sayfası oluşturulm­alı.”

android Ve appstore uygulamala­rı yenilenmel­i

Gaziosmanp­aşa Üniversite­si’nden Salih Tuna, “Okuduğum bölüm gereği gazeteyi uluslarara­sı alanda paylaşmak ve sosyal medya aracılığıy­la daha çok kitlelere ulaştırmak. Gazetenin Android ve Appstore uygulamala­rının yenilikler yapılması farklı içerikleri­n eklenerek tabanın genişletil­erek güncellenm­esi isterim.” Ankara Üniversite­si’nden Melih Can Daşdelen, “Türkiye den yurt dışına öğrenci götürerek dil gelişimi sağlamak. Oradaki irtibat sağlanıp burada liste oluşturabi­lir. Farklı dillerde yayın.”

 ?? Fotoğrafla­r: ERHAN AKKAYA - Yeni Asya ??
Fotoğrafla­r: ERHAN AKKAYA - Yeni Asya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye