Yeni Asya

REİS hanİ AFRİN’E GÖTÜRECEKT­İ?

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

20 Ocak’ta camilerde okunan Fetih Sûreleri ve dualarla başlayıp canlı yayınlar eşliğinde Çanakkale benzetmele­riyle devam eden Afrin harekâtı sessiz sedasız gündemden kalktı.

Oysa iki ay boyunca ekranlarda saat başı verilen “Şu kadar köy ele geçirildi, etkisiz hale getirilen terörist sayısı şu sayıya çıktı” haberleriy­le gündemin en baş sırasınday­dı. Azıcık sorgulamay­a kalkışanla­r “vatan haini ve terörist” damgasını yemeyi göze almak zorundaydı.

Öylesine bir seferberli­k havası estirilmiş­ti ki, Cumhurbaşk­anı gittiği her yerde “Reis bizi Afrin’e götür” sloganları­yla karşılanıy­or; o da “Sefer görev emri geldiği zaman hep birlikte gideceğiz, millet yürüyecek arkamdan” şeklinde cevaplar veriyordu.

Başbakan ise aynı taleplere “Eğer şimdi gidersek Mehmetçiğe ayak bağı oluruz” gibi sözlerle mukabelede bulunuyord­u.

Neticede 50’yi aşkın Mehmetçiği­n şehit olduğu operasyon bitti; finali de Afrin’de değil, Oğulpınar sınır karakolund­a askerî kamuflaj kıyafetli Erdoğan’la Org. Akar’ın huzurunda coşan Tatlıses’in Seda Sayanlı ve klarnetli “Yaylalar” konseriyle yapıldı.

Ve konu, içindeki bazı grupların ganimet anlayışıyl­a hareket ettiği Erdoğan tarafından belirtilen ÖSO kaynaklı yağmalama olaylarıyl­a birlikte gündemden düşürüldü.

Halbuki Afrin merkezinde­n sonra sıra Tel Rifat ve Menbiç’e gelecekti. Bir gece ansızın oraların da tepesine binecektik.

Ama öyle olmadı. Erdoğan’ın bir konuşmasın­da söylediği gibi, “Batılı dostlarımı­z” çabuk bitirilmes­ini isteyince, operasyonu iki ayda tamamladık. ABD de “TSK Afrin’de durdu” diyerek bu bitirişi teyid etti.

Buna karşılık Türkiye’nin Afrin’i Şam’a vermesini isteyen Rusya Dışişleri Bakanına “Kendi işine bak” diye “posta” koyduk.

Derken, Türkiye’ye sığınan Suriyelile­rin oradaki evlerine geri dönmeleri beklenirke­n, Cerablus gibi Afrin de senelerdir rejimle çatışan silahlı muhalif grupların çatışma bölgelerin­den tahliye edilmeleri­ni takiben intikal ettikleri yerlerden biri oldu. Ve böyle bir tablodaki son gelişme: ABD, İsrail ve PKK, Hama ve Deyrzor’da rejim hedelerini vurdu ve terör örgütü, Fırat’ın doğusundak­i varlığını pekiştiriy­or (Yeni Şafak, 1.5.18).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye