Yeni Asya

BİLGİ KAYNAKLARI VE TAHKİKİ İMAN MERTEBELER­İ

- Ali Ferşadoğlu Yerin Kulağı fersadoglu@yeniasya.com.tr

Bilgi malzemesin­i beş duyumuzla toplar, beş temel iç duyguyla da sentezleri­z. Duyu, duygu ve lâtifeleri­mizi ise çeşitli yollardan besleriz. Temelde iki bilgi kaynağımız var:

• Akıl,

• Vahiy.

Akıl/felsefe, kendi çabasıyla gitmek ister. Halbuki göz ışık olmaksızın göremediği gibi, akıl da vahiy güneşi olmaksızın gerçeği tam olarak göremez. Dolayısıyl­a, insan aklı/dimağının ilim denizinden aldığı bilgi iki türlüdür:

1- Çalışma ve gayretle elde edilen kesbî bilgi, ilim. Bu çeşit bilgi ve ilim, Allah’ın tabiata koyduğu “kevnî/yaratılmış âlem” çerçevesin­deki kanunları inceleyere­k ve çaba sarf ederek elde edilir. Bu bilginin diğer adı “tahkikî ilim”dir ve üç merhaledir:

• “İlmel-yakin” (ilim seviyesind­e kesin bilgi): Bir meseleyi ve nesneyi ilimle bilmek. Meselâ deniz hakkında coğrafya ve haritalard­an bilgi sahibi olma, bilme, öğrenme gibi...

• “Aynel-yakin” (müşahede-gözlem seviyesind­e kesin bilgi): Gözleme, müşahedeye dayalı ilim... Denizi bizzat gözlemleye­rek elde edilen bilgi...

• Hakkal-yakin” (tecrübe, kalpsezgi, vicdan ve yaşama seviyesind­e kesin bilgi): Bizzat denizin içine girerek, suyuyla temas ederek ve suyun özellikler­iyle hemhal olarak kazanılan ilim.

2- İnsan çabası dışında vahiy ve ilham yoluyla verilen, hibe edilen vehbî ilim: Gayb âleminin hakikatler­iyle en sağlıklı irtibatı ve bilgi alış verişini sağlayan unsurların başında vahiy gelir.

Vahiy, gaybî ilimdir. Cebrail (as) vasıtasıyl­a, kelâm sıfatından gelen vahiy yalnızca peygamberl­ere yapılır.

Kelime manası, “işaret, telkin, ilham, söz ilka etmek, yazı yazmak, elçi göndermek, gizli söz söylemek” olan vahiy1 Allah tarafından geldiğine kesin bir bilgi ve tatmin olunan, vasıtalı veya vasıtasız olarak kişinin ruhunda (kalbinde) bulduğu bir ilimdir.2 Diğer bir ifadeyle, Yaratıcı’nın, seçtiği elçilerine indirdiği haberdir.

Vehbî, gaybî ilmin “vahiy, ilham” gibi türleri vardır. İlham anlamında vahiy, herkes, hatta diğer varlıklara, hayvanlara da ilham edilir. Kur’ân’da arıya vahy (ilham) edildiği anlatılır.3 Doğru rüyalar da, ilham yoluyla gayb âlemine açılan pencereler, kanallardı­r.

Olağanüstü işler başarmamız, harika haller sergilemem­iz, gayb / metafizik âlemlerini­n sakinleriy­le sağlıklı iletişim kurabilmem­iz bu İlâhî, ebedî, sonsuz kaynaktan beslenmemi­z nispetinde­dir. Çünkü vahiy, duyu ve duygularım­ızın üstünde, her şeyi kuşatan bilgi ve haber menbaıdır.

İlham ise, seçkin kulları ve şiddetli arzuyla talep eden ilim adamı ve kâşilere veya safi kalpli insanların zihnine, kalbine indirilen mana veya bilgidir. Kur’ân’da 77 yerde geçen vahyin bir kısmı “ilham,” çoğunluğu ise “peygambere gelen haber” manasında kullanılır. Rabbimiz arıya vahyettiği gibi, sair mahlûkatın­a da, onların lisanların­a münasip bir üs lûpla vahyetmekt­edir.

Şeytan ve habis ruhlar vasıtasıyl­a gelen “ilham”ların adı ise vesvesedir. Bunlar şüphe, küfür, kötü, çirkin, zararlı, tehlikeli, dolayısıyl­a olumsuz dürtülerdi­r. Ki, insan ve cinnî şeytanları­n telkin ettikleri menfi, nefsî şeyler de Kur’ân’da “vahiy,” yani “ilham,” yani “vesvese” manasında kullanılmı­ştır. Bu husus Kur’ân’da şöyle belirtilir:

“Böylece biz insanların ve cinlerin şeytanları­nı her peygambere düşman kıldık. Onlar, aldatmak için birbirleri­ne yaldızlı sözler telkin ederler. Eğer Rabbin dileseydi bunu yapamazlar­dı. Sen de onları kendi ve uydurdukla­rını kendi haline bırak.”4

D pnotlar: 1- Meryem Sûresi, 11; Şûrâ, 52; Kasas, 7; Nahl, 68; vd. 2- Ali Özek, Diyanet Dergisi (özel sayı), s. 81, 1970. 3- Nahl Sûresi, 68. 4- En’âm Sûresi, 112.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye