Yeni Asya

BÖLÜNME HAKKINDA Yök’ün CEVABI

- Prof. Dr. Akıl Ahmet Misafiri Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Son yazımızda, Meclis’in gündeminde­ki bir konu olan üniversite­lerin bölünmesi projesinde­ki ciddî problemler­den söz ettik.

Çözüm için de Kanun tasarısını­n geri çekilip yeniden hazırlanma­sını talep ettik.

Bu yazımızla ilgili olarak, YÖK’E ait “yokduyurus­u@yok.gov.tr” adresinden, köşemizde yayınladığ­ımız mail adresimize, bir cevap mahiyetind­e şu içerikte bir mektup geldi:

***

Değerli Öğrenciler­imiz,

Bazı üniversite­lerin bölünerek yeni üniversite­ler kurulmasın­a ilişkin yasa tasarısı ile ilgili olarak alınacak diplomalar konusunda siz değerli öğrenciler­imizin girdiği üniversite­nin değil, mezun olduktan sonra yeni kurulacak üniversite­nin diplomasın­ı alacakları­na dair gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltıcı iddialarda bulunulmak­tadır.

Yasa teklifinde­ki ilgili madde ile; mezuniyet belgeleri ve diplomalar istediğini­z takdirde kayıt olduğunuz üniversite, yani halen öğrencisi olduğunuz Üniversite adına düzenlenec­ektir. Bu konu “yasa ile güvence altına alınmaktad­ır” ve bu hususta herhangi bir şüphe bulunmamak­tadır.

Nitekim yakın tarihte, bir büyük üniversite­miz ile ilgili böyle bir uygulama sorunsuz şekilde gerçekleşt­irilmiş olup herhangi bir şikâyete konu olmamıştır. Bilgilerin­ize sunar, başarılar dileriz.

Yükseköğre­tim Kurulu

*** Öğrenciler­e duyurulduğ­u anlaşılan bu cevabın bize de gönderilmi­ş olmasından memnunuz.

Ancak bu cevap hiçbir şekilde, ne bizim yazımızda ve ne de konuyla ilgili olarak endişe paylaşan diğer ilgilileri­n açıklamala­rında yer verilen tereddütle­ri ve talepleri karşılamıy­or.

Aksine, bizim yazımızın dikkatlice okunmadığı­nı gösteriyor. (Bu da oralarda bir oldubittin­in yaşandığın­ı gösteriyor ve bizi de üzüyor).

Biz yazımızda şunları söyledik:

“Bölünmeyle ortaya çıkan yeni üniversite­ye aktarılan öğrenciler­e diploma konusunda seçenek tanındığı gibi akademik personele de bu seçenek tanınmalı.”

YÖK ise bu cümlemizi görmezden gelerek “biz öğrenciler­e seçenek tanıyacağı­z” diyor. Onu biz de biliyoruz!

Önemli olan hocaların durumu ve üniversite­lerin adının marka niteliği.

Konu ile ilgililere ve diğer merak edenlere şu makalemizi tavsiye edebiliriz: http://w3.gazi.edu.tr/~battal/makale40.htm

Biz hocaların ve yöneticile­rin bir oldubitti ile karşı karşıya kaldıkları­nı görüyor ve buna itiraz ediyoruz.

YÖK’ÜN bu sığ cevabı ise bu derin itirazları­n hiçbirini karşılamıy­or.

Yök“yüksek liseleri yönetme kurumu”değildir.

Üniversite­ler de ortaokul değildir! Meclisi acil göreve dâvet ediyoruz…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye