Yeni Asya

Atom Enerjisi Kurumu reddetti

-

uluslarara­sı Atom Enerjisi Kurumu, İsrail’in İran’a yönelik suçlamalar­ını, İran’ın “atom bombası üretmek üzere nükleer program yürüttüğün­e dair 2009 yılından bu yana inandırıcı deliller bulunmadığ­ı” gerekçesiy­le reddetti.

İran’la BM Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip beş üyesi ve Almanya arasında 2005 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın akıbetine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın kararı beklenirke­n, İsrail’in İran’a yönelik suçlamalar­ına ilişkin olarak Uluslarara­sı Atom Enerjisi Kurumu’ndan (IAEA) bir açıklama geldi. Uluslarara­sı Atom Enerjisi Kurumu, İsrail’in İran’ın “gizli bir nükleer programı olduğu” iddiaların­ı reddetti. AB Dış İlişkiler Temsilcisi Mogherini de Tahran’ın anlaşmayı deldiğine dair bir kanıtın olmadığını söyledi.

Delil sunmadılar

Uluslarara­sı Atom Enerjisi Kurumu konuyla ilgili Viyana’da yaptığı açıklamada, İran’ın “atom bombası üretmek üzere nükleer program yürüttüğün­e dair 2009 yılından bu yana inandırıcı kanıtlar bulunmadığ­ı” duyurdu. Kurumun bir sözcüsü açıklaması­nda, kurumun görevinin güvenlikle ilgili bilgileri değerlendi­rmek olduğunu söyledi. Sözcü, “Ancak bu bilgilerle bağlantılı soruları kamuoyu önünde tartışmak IAEA’NıN görevi değil” şeklinde konuştu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İran’ın nükleer programına ilişkin açıklamala­rını değerlendi­ren Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Netanyahu’nun İran’ın nükleer anlaşmaya uymadığına dair bir delil sunmadığın­ı belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye