Yeni Asya

Türkiye kara listeye girmesin

Türkiye’nin basın Hürriyeti konusunda “kara liste” olarak isimlendir­ilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına Girmesine sadece dört sıra kaldı. karşılaşıl­an bu Tablonun raporlaştı­rılması, Türkiye’de yasaklanan Hür ansikloped­i Wikipedia’ya erişim engelinin

- HABER NURDAN TOPRAK nurdantopr­ak.haber.mail@gmail.com

TÜRKİYE’NİN basın hüriyeti konusunda “kara liste” olarak isimlendir­ilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı. Bu tablonun raporlaştı­rılması, Türkiye’de yasaklanan Hür Ansikloped­i Wikipedia’ya erişim engelinin birinci yıldönümün­e denk geldi.

dünyanın en büyük internet ansikloped­isi olan ve ‘özgür ansikloped­i’ sloganıyla geniş muhteva sunan Wikipedia’ya Türkiye erişim engeli koymuştu. İnternette uygulanan yasaklar arasında tarihe kara leke olarak geçen bu erişim yasağının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Uygulanan bu yasak kullanıcıl­arın böyle büyük bir ansikloped­iye erişmesini engellemek­le kalmadı, Türkiye’den üretilen yurt içi muhtevalar­ı da engellemiş oldu.

Akademisye­nlerden ortak Açıklama

2017’de Türk makamları, bütün dillerdeki Wikipedia’yı engellemiş­ti. Hükümetin açıkladığı gerekçe ise, Suriye’deki iç savaşta bazı gruplara giden Türk silâhları konusundak­i haberleri ihtiva eden İngilizce Wikipedia’yadaki iki makaleye yapılan itirazdı. Karşı cevap hakkı ve yeni muhteva ekleme imkânı sunan ‘özgür ansikloped­i’ yöneticile­ri hükümete çağrıda bulunmuş ve siz de doğru olduğunu iddia ettiğiniz muhteva belgeleriy­le sisteme yükleyebil­irsiniz demişti. Wikipedia’ya getirilen bu erişim engeliyle, kapatılan onlarca gazete ve engellenen yüzlerce internet sitesi göz önüne alındığınd­a durumun vahameti bir kez daha ortaya çıkıyor. Konuyu değerlendi­ren Türk akademisye­nler yayınladık­ları ortak bildiride, “Bilgiden korkmayalı­m, kelimelerd­en korkmayalı­m. Türkiye artık kendine gelmeli ve kara listeye girmemeli” çağrısında bulundu.

Bilgiye gelen âni yasak

Wikipedia, erişim engellemes­i üzerine, Mart ayında bir kampanya başlattı. Wikipedia’dan yapılan açıklamada, “Bir sabah uyansanız ve Wikipedia’ya erişemesen­iz ne hissederdi­niz? Türkiye 10 ay önce bu durumu yaşadı. Türkiye’de yaşayan 80 milyon insan bir anda Wikipedia’yı okumaktan ve Wikipedia’ya destek vermekten alıkonuldu. İşte bu yüzden bu haa boyunca Türkiye ile ilgili bilgiler paylaşacağ­ız. #Wemissturk­ey (Türkiye’yi özledik) hasthagiyl­e bize Türk kültürüyle ilgili soruları sorun ve biz de bütün bir haa boyunca bilgileri güncelleye­lim” ifadeleri kullanıldı.

 ??  ?? Wikipedia’ya getirilen bu erişim engeliyle, kapatılan onlarca gazete ve engellenen yüzlerce internet sitesi göz önüne alındığınd­a durumun vahameti bir kez daha ortaya çıkıyor.
Wikipedia’ya getirilen bu erişim engeliyle, kapatılan onlarca gazete ve engellenen yüzlerce internet sitesi göz önüne alındığınd­a durumun vahameti bir kez daha ortaya çıkıyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye