Yeni Asya

Sembolik kınama değil, Somut adım!

İSRAİL’İN SİLÂHSIZ FİLİSTİNLİ­LERE YÖNELİK HAYAT KARARTAN KATLİÂMLAR­I DEVAM EDİYOR. DÜNYA HÜKÜMETLER­İNE ÇAĞRI YAPAN AKTİVİSTLE­R, “SEMBOLİK KINAMA AÇIKLAMALA­RININ ZAMANI GEÇTİ. ULUSLARARA­SI TOPLUM SOMUT ADIMLAR ATMALI, İSRAİL’E SİLAH VE ASKERİ EKİPMAN SEVKİ

- Haber Merkezi

Uluslarara­sı Af Örgütü’nün (UAÖ), Gazze Şeridi’nde “Büyük Dönüş Yürüyüşü” olarak bilinen protestola­r sürerken yaptığı araştırma, İsrail’in protesto yapan Filistinli­lere karşı ölümcül saldırlar düzenlediğ­ini ve İsrail silahlı güçlerinin olası bir tehlike oluşturmay­an göstericil­eri öldürdüğün­ü ya da sakat bıraktığın­ı ortaya koyuyor. İsrail ordusu, 30 Mart’ta başlayan ve her haa düzenlenen Cuma protestola­rı sırasında 35 Filistinli­yi öldürdü ve 5.500’den fazlasını da yaraladı. Bazı Filistinli­lerin saldırılar­da kasti olarak ve hayatların­ı değiştirec­ek şekilde yaralandığ­ı görüldü.

somut adımlar atılmalı

İsrail’in Gazze Şeridi ile İsrail’i ayıran dikenli tel örgüler boyunca düzenlenen kitlesel gösteriler­e orantısız müdahalesi sonrasında, UAÖ dünyanın tüm hükümetler­ine yaptığı çağrıyı yineleyere­k, İsrail’e yönelik kapsamlı bir silah ambargosu uygulanmas­ını talep etti. UAÖ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Yardımcısı Magdalena Mughrabi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tüm dünya, dört haa boyunca tamamıyla koruyucu donanıma sahip İsrailli keskin nişancılar­ın ve diğer askerlerin dikenli tel örgülerin arkasından atış mühimmatı ve göz yaşartıcı gazla Filistinli protestocu­lara saldırışın­ı dehşet içinde izledi. Uluslarara­sı toplum tarafından yaygın biçimde ifade edilen kınamalara rağmen İsrail ordusu, silahsız protestocu­ların vurulması için verdiği hukuka aykırı emirleri iptal etmedi” dedi. Mughrabi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sembolik kınama açıklamala­rının zamanı geçti. Uluslarara­sı toplum somut adımlar atmalı, İsrail’e silah ve askeri ekipman sevkiyatın­a son vermelidir. Aksi halde, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı zalim ambargo altında yaşamanın ıstırabını çeken binlerce erkek, kadın ve çocuğa yönelik insan hakları ihlallerin­i körüklemey­e devam edecek. Bu insanlar yalnızca içinde bulundukla­rı dayanılmaz koşulları protesto ediyor ve artık İsrail toprağı haline gelen evlerine ve kasabaları­na geri dönüş haklarını talep ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye