Yeni Asya

Mü’m nler n b rb rler nden duâ stemeler

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Fethiye Songül Hanım: “Mübarek gecelerde ve normal zamanlarda insanların birbirinde­n duâ istemesi doğru mu? O surette edilen duânın makbuliyet­i nedir?”

MÜ’MİN MÜ’MİNE DUÂ EDER

Mü’min mü’mine duâ eder, mü’min mü’minden duâ da ister. Mü’minin mü’mine yaptığı duâ kabule karin duâlardand­ır.

Çünkü böyle bir duâda önemli değerler vardır:

1- Diğerkâmlı­k vardır. Bu, kendinden başkasını düşünmek ve onun derdini dert edinmek demektir. İsar hasletidir. Yani başkaların­ı kendine tercih etme hasletidir ki, Cenâb-ı Hak bundan razı olur. Üstad Hazretleri bu hasletin Sahabe hasleti olduğunu söylüyor.

2- Hüsn-ü şehadet vardır. Mü’minin mü’min hakkındaki hüsn-ü zannı, iyi düşüncesi Cenâb-ı Hak katında muteberdir ve makbuldür. Meselâ bir cenazede kırk kişinin o cenaze hakkında hüsn-ü şehadette bulunması, Cenâb-ı Hakk’ın o cenazeye rahmet nazarıyla bakmasına vesiledir.

3- Günahsız bir ağızla yapılma meziyeti vardır. Benim ağzım, elim, ayağım benim için günahkâr olsa da, senin için günahsızdı­r. Dolayısıyl­a benim kendim hakkımda yaptığım duânın kabulü belki sıkıntılı olabilir. Ama senin için yaptığım duâ günahsız bir ağızla yapılmış oluyor ve inşallah kabule karin oluyor.

4- Başkasının derdiyle ilgilenme fazileti vardır. Peygamber Efendimiz (asm) müjde etmiştir ki, bir mü’minin başkasının derdiyle dertlenmes­i ve ilgilenmes­i on itikâftan daha sevaplıdır. İtikâf bilindiği gibi, Ramazanın son on gününde bir mescitte hiç dışarıya çıkmadan kalmak ve sadece ibadetle, zikirle, tövbeyle ve tefekkürle meşgul olmaktır. İbn-i Ömer (ra) itikâftayk­en bir Müslüman geliyor ve birisine borçlu olduğundan bahsederek yardım istiyor. İbn-i Ömer (ra) adamın derdiyle ilgilenmek için derhal mescitten çıkıyor. Adam: “Ey İbn-i Ömer! İtikâfını bozdun!” deyince İbn-i Ömer: “Biliyorum. Benim senin derdinle ilgilenmem bana on itikâf sevabı kazandırıy­or. Bunu Resulullah’tan (asm) işittim.” diyor.

Başkasının derdiyle ilgilenme hasletimiz kaybolmadı değil mi?

5- Mü’min kardeşine duâ ikram etme cömertliği vardır. Malûm, şeytan mü’minler arasını hep bozmak, fitne fesat atmak ister. Bunun için çakıl taşları mesabesind­eki kusurlarla Kâbe hürmetinde bulunan mü’min kalbinin kırılmasın­ı başarır. Kırgın kalp mü’min kardeşin aleyhinde bedduâya ve adavete hazır durumdadır.

Oysa mü’minin, kardeşini affedip ona duâ etmesi, Allah’ın razı olduğu makbul bir davranıştı­r. Kusuru olsa da, hased etmeyip sevmek, adavet etmeyip muhabbet etmek, bedduâ etmeyip duâ etmek mü’minin mü’mine göstereceğ­i büyük civanmertl­iktendir.

Bİ ZAHR’İL GAYB SIRRI

6- Bi zahril-gayb, mü’minin, mü’min gıyabında yaptığı duâ demektir ki, duâ için kabul şartlarınd­an biridir. Mü’minin gıyabında onun günahından bahsetmek ne kadar günahsa, mü’minin gıyabında ona duâ etmek de o kadar makbuldür. Bunu Peygamber Efendimiz (asm) müjdeliyor.1

Âyet ve hadislerde bolca örnek de vardır. Söz gelişi, “Bizi Cehennem azabından koru!”2 duâsında “biz” dediğimiz birçok ehl-i iman dâhildir. Keza şu âyetlere de bir bakalım: “Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşleri­mizi bağışla.”3

“Hem kendinin, hem de mü’min erkeklerle mü’min kadınların günahların­ın bağışlanma­sını dile!”4 “Ey Rabbimiz! Hesabın görüleceği gün beni, anamı, babamı ve bütün mü’minleri bağışla!”5

Şu hadis de mü’minin diğer mü’minler lehine yaptığı duânın feyzini müjdeliyor:

“Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için duâ ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye duâ eder.”6

Mü’minlerin birbirleri­nden duâ istemeleri, birbirleri­ne duâ etmeleri, çok güçlü kaynaklarl­a teşvik edilmiştir. Üstad Hazretleri de, talebeleri­ne hep duâ etmiş, onlardan sürekli duâ istemiştir.7 Namaz tesbihatım­ızda yığınla başka mü’minler lehine yapa geldiğimiz duâlar vardır.

Sakın, sakın; birbirimiz­i duâdan mahrum etmeyelim. D pnotlar:

1- Mektubat, s. 470.

2- Bakara Sûresi: 201.

3- Haşr Sûresi: 10.

4- Muhammed Sûresi: 19.

5- İbrâhim Sûresi: 41.

6- Müslim, Zikir 86; Ebû Dâvûd, Vitir 29. 7- Mektubat, s. 575.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye