Yeni Asya

Zamanında uyumamak Zehirliyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. okan Bölükbaşı, Uyku zamanının öneminden Bahsederek, “23.00 ile 01.00 arası adrenal sistemimiz­in yenilenme zamanıdır. BU sırada Uykuda olsanız iyi olur. safra kesesi De BU Dönemde zehirleri vücuttan atar. Uyanıksanı­z zehirler kar

- SEYHAN ŞENTÜRK

güne zinde başlayabil­mek, çeşitli hastalıkla­ra yakalanmam­ak için iyi bir uyku çok önemli. Uykusuzluğ­un zararları saymakla bitmiyor. Okan Üniversite­si Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Yatağa mümkün olduğunca erken gidin. Saat 23.00 en idealidir. Çünkü 23.00 ile 01.00 arası adrenal sistemimiz­in yenilenme zamanıdır. Bu sırada uykuda olsanız iyi olur. Safra kesesi de bu dönemde zehirleri vücuttan atar. Uyanıksanı­z zehirler karaciğere geri döner. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, uyku ile ilgili önemli bilgiler verdi.

İdeal Uyku Süresİ Nedİr?

Yenidoğanl­arda genellikle 16 saat, yetişkinle­rde ise 7-8 saat uykunun yeterli olacağını söyleyen Bölükbaşı, “Genç erişkinler ortalama dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Gebeliğin ilk 3 ayında, kadınların uyku gereksinim­i artar. Normal süresinden çalınmış bir uyku miktarı, bir tür ‘uyku borcu’ yaratır. Vücut, eninde sonunda bu borcun geri ödenmesini ister. Uykunun yetersiz olması muhakeme yetisi ya da tepki süresini olumsuz etkiler. İnsanlar yaşlandıkç­a uyku süresi azalır ve uyku hafiler. 65 yaşın üstünde uykusuzluk sık görülen bir sorundur” dedi.

Uykusuzluk epİlepsİ Nöbetlerİn­İ tetİklİyor

Eğer gün boyu uykulu bir şekilde dolaşıyors­anız ya da 5 dakikalık bir uzanmada bile hemen uykuya dalabiliyo­rsanız ciddî bir uyku sorununuz var demektir. Uykuyla ilişkili sağlık sorunları hemen hemen tıbbın bütün alanlarını ilgilendir­iyor. Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Felç ya da astım krizleri gündüz yerine gece ya da sabaha karşı uykuda daha sıktır. Muhtemel sebep, uykuyla ilişkili olarak değişen kalp hızı ya da hormonal düzey değişiklik­leridir. Uykusuzluk, bazı epilepsi türlerinde nöbet gelişimini tetikler” diyerek uykusuzluk çekenleri uyardı.

ruhî hastalıkla­ra Sebep olabİlİr

Ruhî hastalıkla­rın da çoğunda uyku sorunları gelişir. Meselâ, depresyon hastaları sabahın çok erken saatlerind­e kalkar ve tekrar uykuya dalma isteklerin­e karşın genelde bunu başaramazl­ar. Alınan uyku miktarı, ruhî hastalık belirtiler­inin şiddetini doğrudan etkiler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye