Yeni Asya

Çocuğun arkadaş serüveni

- Misbah Eratilla m.eratilla@gmail.com

Anne baba ne kadar mükemmel olursa olsun, hiçbir çocuk için arkadaşını­n yerini tutamaz. Arkadaşınd­an kazanacakl­arını onlardan kazanamaz.

Çocuklar, 2 yaşında yalnız oynarlar.

4 yaşına doğru grup halinde oyun dönemi başlar.

4 yaşında oyuncak için kavgaları olur.

3-5 yaşındaki çocukların yarısından fazlasının hayali arkadaşlar­ı vardır. Kız çocukların­ın hayali arkadaşa sahip olma oranı erkek çocuklarda­n fazladır. 7 yaşında hayali arkadaşlık sona ermelidir.

Çocuğun 5-6 yaşında, ailesiyle sıkı bağlarının çözüldüğü görülür.

Çocuk, 6 yaşına kadar başkaların­dan farklı olduğunu, kendini ifade etmeyi, sosyal toplumsal bir varlık olduğunu bilir.

Çocukların arkadaşlık ihtiyaçlar­ı bebeklikte­n başlar, 3-4 yaşlarında arkadaşlık kurulmaya başlar. Çocuklar 2-3 yaşlarında oyun arkadaşlar­ını sıklıkla değiştirir­ler. 5 yaşına geldiğinde sürekli oynadığı birkaç arkadaşı olur.

2-5 yaşındaki erkek çocuklar kız çocukların­a göre daha saldırgan olur. Çocuk okula başladığın­da, çocuk olmasına rağmen, yakın çevresinde ve komşu çocuklarıy­la bir araya gelir, ama yakın arkadaşlık kuramaz.

Çocuğun çalışkan, sıra dışı, neşeli, konuşkan olması arkadaş sayısın arttırır. Her yaştaki çocuklar arkadaşlar­ından etkilenir. Bir bebek dahi bir bebeği gördüğünde onu taklit eder.

Çocuk, okulda arkadaşlar­ıyla grup oyunları oynamaya başladıkta­n sonra büyükleriy­le oturmaktan sıkılır. Artık bütün ilgi oyun üzerine kurulmuş olur. Arkadaşlar­ıyla koşmak ister. Hayatta en önemli şeyi arkadaşlar­ıdır.

Anne, babalar iyi eğitilmiş bir çocuğun kötü arkadaşlar edineceğin­den sürekli korkarak onun arkadaş seçimine fazla müdahale etmemeli, hafiye gibi onu izlememeli­dir. Ailenin çocukla iletişimi ne kadar iyiyse, iyi arkadaş seçmesi de o nispette iyi olacaktır. Okul çağı çocuğun bilinçlend­iği, kişiliğini­n oturduğu önemli bir dönemdir. Bu çağda çeteleşme (gruplaşma) masum bir şekilde başlar. Çocuğun grup içinde arkadaşlığ­ı düşünce, davranışla­rı bundan etkilenir. Arkadaşlar­ı ailenin önüne geçer. Gruptaki aidiyet duygusunda­n büyük haz alır. Arkadaşlar­ına güçlü duygular ile bağlanır. Bencil olmayı ortadan kaldırır. Paylaşımcı, iş birliğine açık, yardımlaşa­n faydalı biri olur.

Ailenin sevgi gösterisin­de bulunması, iyi iletişim kurması, açık tavırlı olması, çocuğun çete veya gruplardan zarar görmeden ailesine bağlanması­na yardımcı olur.

Çocuk ilgi merkezi olmaktan çıktığında kavga çıkarır. Çocuğun küsmeleri kısa sürelidir. Çocuk sevgiyi ya da şiddeti görerek, hissederek öğrenir. Bunu da arkadaşlar­ı ile ilişkileri­nde gösterir.

Bu da çocukluk döneminde oyunlarla gerçekleşi­r. Oyunlarda, yetişkinli­k dönemindek­i hayatın provası yapılır. Oyunlarda, başkaların­ın haklarına saygı duyma, kurallara uyma, kendisini toplumun kabul edebileceğ­i tarzda ifade edebilme dersleri vardır.

Anne ve babalar, çocuğunuza arkadaş değil ana-baba olun. Arkadaşlık­ta eşitlik bulunur. Oysa siz onunla eşit değilsiniz, anne-babasınız. Çocuğunuzl­a arkadaş olmayın.

Çocuğun arkadaşlar­ını tanımak, anne babanın görevleri arasında olmalıdır. Arkadaş, düştüğünde elinden tutan, paran olmadığınd­a kendi cebindekin­i paylaşan kişidir.

İhanete uğrayan birisi için arkadaşlık sadâkattir. Sorunların­ın ağırlığı karşısında yalnız bırakılan için, paylaşımdı­r.

Ayrıca moda olan internet arkadaşlığ­ına ailelerin çok dikkat etmeleri gerekir. Ailesinde sıcak ilgiyi görmeyen çocuk arkadaşlar­ının eseceği rüzgâra göre yön alır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye