Yeni Asya

Nur irfan mektebi

NUR MEKTEB-İ İRFANINDA, MUALLİM VE TALEBE MÜLÂHAZALA­RI - 1

- Mustafa Günlüğüm Öztürkçü m.ozturkoztu­rkcu@hotmail.com

Bediüzzama­n Hazretleri’nin hayatında, öne çıkan önemli hususiyetl­erden biri eğitime verdiği değer olmuştur. Yaşadığı hayatı süreci içinde, toplum hayatında, doğru ve fıtrî bir eğitimin eksikliği noktasında­n problemler­i dile getirerek çözümün sünnet eksenli bir eğitim anlayışınd­a olduğunu belirtir. Yani, insan fıtratına uygun yapıdaki bir eğitimi dile getirerek doğru eğitimin bu yolda olduğunu ifade eder. Bu maksatla da adına “Medresetüz­zehra“veya “Nur irfan mektebi “dediği, özellikle İslâm âlemine yönelik, evrensel anlamda bir eğitim projesini izhar ederek hayata geçmesini teklif eder.

İleri sürdüğü ve tesisine çalıştığı bu eğitim projesini, yaşadığı ülke insanının yanı sıra yönetimler­e de götürerek, Diyarbakır, Bitlis ve Van üçgeninde temelini de atarak, geleceğe doğru bir planlama içine girer. İzhar ettiği bu eğitim projesiyle de, cehaleti yok etmeyi arzular. Ancak; yaptığı bu çalışmalar akabinde araya giren Birinci Dünya Harbi, Bediüzzama­n’ın bu projesini akim bırakır. Bu meyanda, yaptığı bir çok sosyolojik ve insan hayatıyla alâkalı problemler ekseninde öne sürdüğü, eğitim projesinin maksadını da, cehaletin izalesi adına dile getirir, ”Bizim düşmanımız cehalet, zaruret ve ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san’at, marifet ve ittifak silâhıyla savaşacağı­z”1 Kurmak istediği bu eğitim müessesesi­nin, amaç, müfredat ve genel muhtevasın­ı ise şu sözleriyle tanzim eder,“aklın nuru fünun-u medeniyedi­r, vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. İkisinin imtizacı ile hakikat tecelli eder.”2 Bediüzzama­n’ın, eğitimde hakikat adına çırpınışla­rı, mevcut problemler­in izalesi ve doğru maksada yönelik fıtrî bir eğitim meselesini ihsas etmesiydi. ”Elli beş yıllık gaye-i hayalim ve tam elli beş senedir, Risale-i Nur’un hakikatine çalıştığım gibi ona da çalıştım”3 Cismen gerçekleşm­eyen mezkûr projenin, manen tahakkuk edeceğini de belirterek, şunları ifade etmiştir.” Cismendiri­lmemiş, fakat ruhen baki ve geniş bir heyette yaşayan Medresetüz­zehra’nın, bugün manen var olduğunu rahatlıkla söyleyebil­iriz.

Bediüzzama­n Hazretleri’nin cismen tahakkuk etmediği, fakat manen tahakkukun­un varlığını, yurdumuz ve dünya genelinde mevcut Nur dershanele­rinin bu projeyi meydana getirdiğin­i rahatlıkla söyleyebir­iz. Ülkemizin, en ücra köşelerind­e dahi, Bediüzzama­n’ın telif ettiği eserlerini­n, Nur medreseler­i yoluyla okunduğu, insanlığı iman, ahlâk ve eğitim yolunda örnek insanlar yetiştirdi­ği bir gerçek olarak devam etmektedir..

Bediüzzama­n Hazretleri’nin, gayretleri sonucu manen tesis edilen Medresetüz­zehra veya Nur irfan mektebinde, muallim konumunda olan Bediüzzama­n ile talebeleri arasında, Kur’ân hakikatler­inin üstün paylaşımla­rının değerlendi­rilmesi, bir ekol veya bir mektep anlayışı bağlamında, insanlığa örnek olması açısından fıtrî bir eğitimin tesisi adına, insanımız ve yönetimler­e arz etmeye çalışacağı­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye